تاثیر نسبت منظری بر رفتار دینامیکی روتور در فضای یاتاقان های ژورنال گازی غیرمدور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی آکوستیک و ارتعاشات
  • کد COI اختصاصی: ISAV11_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 490
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی زارع مهرجردی

ایران، یزد، اردکان، بلوار آیت الله خاتمی (ره)، دانشگاه اردکان، دانشکده فنی و مهندسی، استادیار گروه مهندسی مکانیک

چکیده

با توجه به توسعه روزافزون بکارگیری یاتاقان های ژورنال به عنوان تکیه گاه در تجهیزات مختلف بویژه سیستم های دوار، ارزیابی عملکرد آنها بویژه در شرایط دینامیکی متاثر از عملکرد در سرعت های بحرانی و اعمال بارهای نوسانی از جایگاه ویژه ای نزد پژوهشگران حوزه روانکاری برخوردار شده است. بکارگیری یاتاقان های ژورنال با اشکال هندسی غیرمدور نظیر انواع لب دار از جمله راهکارهای پیشنهادی محققان در سال های اخیر برای دستیابی به عملکرد دینامیکی بهتر این تکیه گاه ها بوده است. در همین راستا در پژوهش حاضر تاثیر نسبت منظری یا طول به قطر بر رفتار اغتشاشی روتور در فضای یاتاقان های ژورنال غیرمدور دو و سه لب گازی با مدل تحلیلی دینامیک غیرخطی به کمک روش حل عددی اجزاء محدود ارزیابی گردیده است. با فرض صلب بودن روتور، معادله رینولدز حاکم بر روانکاری یاتاقان های گازی در حالات پایدار و اغتشاشی بررسی و نتایج مربوط به عملکرد مجموعه در مقادیر مختلف پارامترهای مذکور استخراج گردیده اند. جهت اعمال همزمان اثرات زمانی در معادله رینولدز حاکم بر روانکار گازی و معادلات حرکت روتور از روش رانگ – کوتای مرتبه چهار استفاده شده است. برای بررسی نحوه حرکت مرکز روتور در حین کارکرد یاتاقان، پس از استخراج نتایج در بازه های زمانی مطلوب، رسم نمودارهای پاسخ فرکانسی، طیف توانی، مسیر دینامیکی، نگاشت پوانکاره و نمودار دوشاخه گی انجام شده است. نتایج بروز رفتارهای متوالی پریودیک، شبه نوسانی و بی نظم روتور منجر به برخورد سطوح سایش و برخورد سطوح را به ازای کاهش نسبت KT ، پریودیک منظری بویژه برای یاتاقان های با غیرمدوری کمتر نشان می دهد. همچنین از بررسی نتایج استنباط می شود که در صورت انتخاب نسبت منظری مناسب در صورت ثبات سایر مشخصه های بارگذاری، طراحی و مونتاژ یاتاقان های ژورنال گازی نظیر تعدا لب ها و میزان غیرمدوری، می توان از قرارگیری رفتار دینامیکی آنها در وضعیت کنترلی دشوار یا منجر به سایش و برخورد سطوح پیشگیری نمود.

کلیدواژه ها

یاتاقان ژورنال گازی لب دار؛ نسبت منظری؛ تحلیل دینامیکی غیرخطی؛ نگاشت پوانکاره؛ نمودار دوشاخه گی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.