مطالعه تطبیقی حمایت از حریم خصوصی زندگی اشخاص در حقوق ایران و فقه اسلام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین همایش فرهنگ، سیاست، اقتصاد تمدنی فتح الفتوح
  • کد COI اختصاصی: FFSC02_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب خسروانی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی

نصراله بازیار

دانشجوی دکتری جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد واحد بندرعباس

محمد اکبری

دانشجوی دکتری جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد واحد بندرعباس

چکیده

مساله حریم خصوصی یک پدیده حقوقی جدید در مغرب زمین است ولی با وارسی شریعت و فقه پی می بریم، که ابعاد آن در اسلام نیز مورد توجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر تلاشی است در بررسی مبانی و زمینه های حریم خصوصی در فقه اسلامی و حقوق ایران و چالش هایی که در این زمینه وجود دارد. این تحقیق به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شد و در آن نشان داده شد که در نظام حقوقی ایران حریم خصوصی به صورت مشخص و معنون، حمایت نشده است. همانند موضع نظام حقوقی اسلام، موضع حقوق موضوعه ایران در مواجهه با حریم خصوصی تحویل گرایانه است. یعنی از حقوق و آزادی هایی که تحت عنوان حریم خصوصی حمایت می شوند؛ به طور ضمنی و در بطن سایر قواعد حقوقی ایران هر چند به طور ناقص، حمایت می شود. در واقع، حق مستقلی به نام حریم خصوصی وجود ندارد و حق مذکور، مفاد و موضوع تازه ای ندارد و مطلب خاصی نیز نمی گوید. قانون اساسی، قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری، قانون مطبوعات، قانون و مقررات مربوط به ارتباطات پستی و تلفنی؛ در زمره قوانین و مقرراتی هستند که گاه ضمنی و گاه صراحتا از برخی مصادیق حریم خصوصی حمایت کرده اند.

کلیدواژه ها

حریم خصوصی، خانواده، خلوت، آزادی بیان، حقوق شهروندی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.