مروری بر تاثیر افزودنی های مختلف بر خصوصیات مکانیکی مخلوط آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای(SMA)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 30، شماره: 110
  • کد COI اختصاصی: JR_ROAD-30-110_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پویان ایار

استادیار، گروه راه و ترابری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

ساجد برادران

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

سپهر عبدی پور وسطی

دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

یکی از انواع مخلوط های آسفالتی که در سال های اخیر بسیار مورد توجه بوده و با افزایش کاربرد در بسیاری از کشورهای جهان همراه است، مخلوط آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای (SMA) می باشد که در اواسط دهه ۶۰ میلادی طراحی و معرفی گردید. طراحی و تولید این نوع آسفالت همواره با مشکلاتی از قبیل شیار شدگی، سایش و ضعف در برابر تحمل بارهای ترافیکی همراه بوده است. در این پژوهش تاثیر افزودنی های گوناگون از قبیل مواد آلی، معدنی، طبیعی، پلیمری و غیر پلیمری بر روی مخلوط آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع افزودنی هایی مانند اتیلن وینیل استات،نانو افزودنی ها ، الیاف به دست آمده از گیاه سیسال، ضایعات بازالت دیاربکر، سرباره فولاد موجب بهبود خصوصیات مخلوط SMA مانند افزایش مقاومت در برابر شیار شدگی، افزایش عمر خستگی، بهبود حساسیت رطوبت و کاهش خاصیت ریزش قیر شدند. به عنوان مثال با افزودن ۶ درصد اتیلن وینیل استات به قیر عدد روانی تقریبا ۴۳ درصد افزایش یافت. همچنین افزودن نانو Fe۲O۳ به مخلوط های SMA به طور متوسط موجب بهبود مقاومت در برابر شیارشدگی به میزان ۳۳ درصد گردید. علاوه براین نتایج نشان می دهد که استفاده از افزودنی های طبیعی و به کارگیری مواد و مصالح سنگدانه ای بازیافتی و ضایعاتی به عنوان جایگزین بخشی از سنگ دانه های موجود، موجب کاهش هزینه ساخت و اجرا می گردد. لازم به ذکر است که این امر از جنبه زیست محیطی نیز حائز اهمیت می باشد.

کلیدواژه ها

مخلوط آسفالتی با استخوان بندی درشت دانه (SMA), افزودنی, خرابی روسازی, مقاومت در برابر شیار شدگی, ریزش قیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.