تبیین و تحلیل دستاوردهای تقویت نظام آموزشی داخلی فاطمیان مصر (۳۶۲- ۵۶۷ ) در پیشبرد اهداف خارجی آنان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مطالعات تاریخی جهان اسلام، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_MTE-9-17_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه انصاری

دانشجوی دکتری تاریخ اسلام دانشگاه اصفهان؛

محمدعلی چلونگر(نویسنده مسئول)

استاد گروه تاریخ، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

فریدون الهیاری

استاد گروه تاریخ دانشکده ادبیات دانشگاه اصفهان

چکیده

خلافت فاطمی که همواره به دنبال توسعه ی سیادت دینی و سیاسی خود بر تمام سرزمین های اسلامی و بسط نظرگاه ها و اندیشه هایش در خارج از قلمرو، به ویژه در شرق جهان اسلام بود، در درون قلمرو خود اهتمام بسیاری به تقویت نظام آموزشی نشان داد از جمله: تاسیس مراکز آموزشی فراگیر، تامین تسهیلات آموزشی و رفاهی برای اساتید و طلاب، جذب و استخدام علما و اساتید برجسته، ایجاد جو آزاد اندیشی علمی و عقیدتی در مراکز آموزشی خود. در این نوشتار تلاش شده با روش توصیفی- تحلیلی به این مسئله پرداخته شود که این اقدامات چه دستاوردهایی را می توانست برای فاطمیان در پیشبرد اهداف سیاسی- مذهبی شان در خارج از قلمرو، به ارمغان آورد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که این ارتقاء سطح آموزشی دستاوردهایی از جمله جذب طالبان علم از سایر سرزمین ها و ارتقاء جایگاه فرهنگی خلافت فاطمی در سطح جهان اسلام، آشنا نمودن جامعه علمی جهان اسلام با فرهنگ و آئین اسماعیلی، آشنایی مبلغان فاطمی با نیاز-های فرهنگی و فکری جوامع مختلف پیش از اعزام به ماموریت و همچنین تربیت و آموزش داعیان متخصص و متعهد به منظور فعالیت در خارج از قلمرو را می توانست به همراه داشته باشد.

کلیدواژه ها

اسماعیلیان, طلاب خارجی, عباسیان, فاطمیان, مصر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.