بررسی سنگ شناسی، ژئوشیمی و جایگاه زمین ساختی توده نفوذی کمتال (شمال خاروانا، آذربایجان شرقی)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 18، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-18-71_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میر علی اصغر مختاری

دانشکده زمین شناسی- دانشکده علوم

حسین معین وزیری

گروه زمین شناسی دانشگاه تربیت مدرس، تهران ایران

محمد رضا قربانی

گروه زمین شناسی دانشگاه تربیت مدرس، تهران ایران

محمود مهرپرتو

پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

چکیده

توده نفوذی کمتال در شمال باختری ایران، استان آذربایجان شرقی و در مجاورت مرز ایران و جمهوری ارمنستان واقع شده است. این توده دربرگیرنده یک بخش اسیدی با ترکیب  مونزوگرانیت و یک بخش حدواسط-  بازی متشکل از سنگ های مونزونیت، مونزودیوریت، کوارتزمونزونیت، کوارتزمونزودیوریت و گابرو است. عدسی های کوچک با ترکیب گابرو، در حاشیه جنوب خاوری توده نفوذی کمتال، در داخل بخش کوارتزمونزونیتی وجود دارند. بخش اسیدی در بخش حد واسط- بازی نفوذ کرده است. بخش اسیدی و بخش حد واسط دارای ماهیت کلسیمی- قلیایی با پتاسیم بالا بوده، در حالی که عدسی های گابرویی ماهیت تولئیتی دارند.سنگ های اسیدی و حد واسط، متاآلومین بوده و در زمره گرانیتوییدهای نوع I قرار می گیرند. تغییرات عناصر کمیاب خاکی نمونه های اسیدی و حدواسط، یک الگوی غنی از LREE  با نسبت بالای LREE/HREE را نشان می دهند. تفاوت این دو بخش در  مقدار غنی شدگی از MREE است. شباهت تغییرات عناصر کمیاب در این دو بخش، می تواند بیانگر ارتباط زایشی آنها باشد. در نمودارهای عنکبوتی عناصر کمیاب همه فازهای توده نفوذی کمتال، بی هنجاری منفی Nb و Ti مشاهده می شودکه نشانگر محیط های فرورانشی است. مقایسه فراوانی عناصر ناسازگار سنگ های منطقه مورد مطالعه با تغییرات این عناصر در گرانیتوییدهای محیط های مختلف زمین ساختی،  بیانگر تشابه آنها با گرانیتوییدهای کمان آتشفشانی آند است. همچنین، نمودارهای تفکیک محیط های زمین ساختی گرانیتوییدها، بیانگر ارتباط گرانیتوییدهای کمتال با کمان آتشفشانی (VAG) بوده که در نتیجه فرورانش صفحه اقیانوسی نوتتیس به زیر سکوی قاره ای قفقاز به وجود آمده اند.  

کلیدواژه ها

سنگ شناسی, ژئوشیمی, باتولیت, گرانیتویید, قره داغ, کمتال, خاروانا, آذربایجان شرقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.