ارزیابی عملکرد فنی سازههای تنظیم و توزیع آب در شبکه آبیاری و زهکشی ورامین

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: شرکت سهامی آب منطقه ای تهران
  • کد COI اختصاصی: null
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

نادر عباسی

چکیده

< p> در هر شبکه آبیاری سازههای متفاوتی وظیفه تنظیم، توزیع و انتقال آب را بر عهده دارند. بهرهبرداری صحیح از این تاسیسات منوط به اطلاع از وضع موجود و ارزیابی مستمر و فنی سامانههای اجرا شده است. کاربرد گسترده سرریزهای نوکاردکی و آبگیرهای مدول نیرپیک در شبکههای آبیاری کشور موجب شده است، ارزیابی عملکرد هیدرولیکی این سازهها جزء برنامههای ضروری مدیریت بهرهبرداری و نگهداری شبکه آبیاری باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر ارزیابی عملکرد فنی و وضعیت بهرهبرداری سازههای تنظیم، توزیع و انتقال آب همراه با ارائه راهکار مناسب در جهت رفع نقایص در شبکه آبیاری ورامین است. برای این منظور عملکرد ۱۹ دریچه آبگیر از نوع مدول نیرپیک و هفت سازه تنظیم سطح آب از نوع سرریز نوکاردکی مورد ارزیابی قرار گرفت. ضمنا برای تعیین بازده انتقال از اطلاعات بیش از ۰۴ نقطه از کانالهای درجه یک، دو و سه استفاده شد. استفاده از روشها و تجهیزات پیشرفته فراصوت برای اندازهگیری دبی از ویژگیهای برجسته این پژوهش است که موجب تمایز آن با تحقیقات مشابه شده است. مقایسه دبی اسمی و دبی اندازهگیریشده نشان میدهد که دریچههای نیرپیک در محدودهی ۸-% تا ۸۳ % خطا در آبدهی دارند و به طور متوسط ۱۱ % بیش از مقدار مورد نظر بهرهبردار، آب را تحویل میدهند. تضمین عملکرد قابلقبول سازههای آبگیر نیرپیک در شبکه آبیاری ورامین منوطبه انجام برخی اصلاحات ساختاری نظیرپاکسازی و آببند نمودن کامل دریچهها، تعمیر درز و اتصالات معیوب، تخلیه مواد رسوبی محصور شده در اطراف دریچهها، نصب شبکه آشغالگیر در ورودی آبگیرها، تعویض دریچههای فرسوده و بازدید پیوسته از تاسیسات وابسته مانند سازه تنظیم است. سازههای تنظیم نیز غالبا بهدلیل عدم بهرهبرداری مناسب دچار آسیبهای ساختاری شدهاند. همچنین ارزیابی عملکرد کانالهای انتقال آشکار ساخت مقدار بازده انتقال برای کانالهای درجه یک، دو و سه شبکه ورامین در یک ۸۱ % است و مقدار تلفات نشت بهازای هر یک متر مربع از / ۱۹ % و ۳ /۹ ،% بازه مشخص، بهترتیب برابر با ۱۹ ۴ مترمکعب بر روز است. / ۹ و ۳۳ /۹۸ ،۹/ سطح نشت برای کانالهای درجه یک، دو و سه بهترتیب برابر با ۱۱ میزان نشت تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند مشخصات ساختمانی خاک بستر کانال، درز وترک، خلل و فرج بتن، عمق و سرعت حرکت جریان آب، عمر کانال، هندسه کانال و شرایط بهرهبرداری متغیر است. لذا به منظور افزایش بازده انتقال و رفع مشکلات فنی و دستیابی به الگوی مناسبی از توزیع آب توصیه میشود، در برنامهریزیهای جدید نگهداری پیشگیرانه و اصلاحی بهصورت جدی و موثر مورد توجه و حمایت قرار گیرد.< /p>

کلیدواژه ها

آبگیر مدول نیرپیک، سرریز نوکاردکی، حساسیت هیدرولیکی، تلفات نشت، شاخص عدالت، شاخص کفایت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.