بررسی خصوصیات فیزیوگرافی حوزه ی آبخیز دانشگاه شهرکرد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و هشتمین همایش ملی مرتعداری ایران
  • کد COI اختصاصی: RRMI08_201
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 317
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ص.س حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح و احیای مرتع، گروه احیای مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

ع داودیان دهکردی

استاد تمام گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

زهرا حیدری قهفرخی

دانشجوی دکتری گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

مطالعات فیزیوگرافی در مدیریت مرتع و حوزه های آبخیز از جهات مختلف مورد توجه است، به ویژه آنکه در این بررسی ها تاکید روی شناخت وضعیت کلی حوزه ها و زیرحوزه ها و چگونگی جریان آبراهه هاست. در بررسی و برنامه ریزی مسائل خاک نیز طراحان همواره با حوزه آبخیز سروکار پیدا می کنند. از این رو لازم است حوزه های آبخیز از نقطه نظر سطح و ابعاد مورد مطالعه قرار گیرند. محدوده مورد مطالعه در این تحقیق، حوزه آبخیز دانشگاه شهرکرد، بخشی از شهرستان شهرکرد به مساحت ۱۰/۶۸ کیلومتر مربع می باشد. محدوده دارای ۴ زیرحوزه با محیط ۲۸/۵۹ کیلومتر بوده و شاخص هایی نظیر وسعت، محیط، طول حوزه، طول آبراهه ی اصلی، شیب، زمان تمرکز و شاخص های ارتفاعی نظیر ح داقل و حداکثر ارتفاع و متوسط ارتافع می باشد که با استفاده از نرم افزار ArcGIS بررسی شدند. نتایج نشان داد که حوزه دارای شکل کشیده با ضریب فشردگی ۲/۸۱ بوده که نشان دهنده فعالیت زمین ساختی نسبتا بالا در این ح وزه است و درصد شیب غالب آن میانگین ۴۵ درصد و جهت شیب منطقه غالبا جنوب غربی که نشان دهنده میکروکلیمای خشک تر با خطر فرسایش بیش تر است. تعداد ۱۷۱ آبراهه با مجموع طول ۴۸/۷۸ کیلومتر نیز برآورد شد و براساس روش شاخه درختی برای رتبه بندی آبراهه ها سازنده های درشت دانه مانند کنگلومرا، ماسه سنگ، آهک و همچنین سنگ های ولکانیکی در منطقه وجود دارد. این داده ها با عملکرد گسل تراستی پنجه در شمال ناحیه مورد مطالعه مطابقت دارد.

کلیدواژه ها

حوزه آبخیز، دانشگاه شهرکرد، مطالعات فیزیوگرافی، زیرحوزه، ArcGIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.