بررسی تاثیر کاربرد سولفات پتاسیم و اسیدهیومیک بر رشد، عملکرد و میزان اسانس گل راعی (Hypericumperforatum)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 29، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-29-4_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 433
نویسندگان
دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس
چکیده
به منظور بررسی تاثیر دو نوع کود مختلفآلی (اسید هیومیک مایع) و غیرآلی (سولفات پتاسیم) بر خصوصیات مورفولوژیک و میزان اسانس گل راعی، آزمایشی به صورت فاکتوریل (۳×۳) با سه تکرار بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشگاه فردوسی مشهد طی سال زراعی ۹۱-۹۰ به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل سولفات پتاسیم (Kx) در غلظت های (صفر،۶۰ و ۱۰۰) کیلوگرم در هکتار واسید هیومیک (Hx) در سه سطح (صفر،۲۰ و ۴۰) لیتر در هکتار بودند که به ترتیب در دو مرحله (در اسفند ماه) قبل از گلدهی و هر پانزده روز یک بار (در مجموع چهار بار) همراه با آب آبیاریاعمال گردیدند. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نشان داد کهاثر ساده کود پتاسیم واسید هیومیک برارتفاع گیاه، تعداد ساقه گل دهندهو تعداد خوشه گل در سطح احتمال ۱ درصد معنی دار بوده است؛ اما اثر متقابل آن ها بر ارتفاع گیاه معنی دار نشد. از سوییدر بالاترین سطح تیمارها (۱۰۰ کیلوگرم کود پتاسیم (K۱۰۰) و ۴۰ لیتر اسید هیومیک (H۴۰)) بالاترین میزان وزن تر وخشک در واحد مترمربع در برداشت اول ودوم تولیدگردید. از سوی دیگر بالاترین میزان ارتفاع، تعدادگل وتعداد شاخه گل دهنده نیز متعلق به همین تیمار بود. میزان اسانس به دست آمده در دو تیمار (H۲۰×K۱۰۰) و (H۴۰×K۱۰۰) از سایر تیمارها بیشتر وبا سایر سطوح تیماری اختلاف معنی دار نشان داد. این دو سطح کودی میزان اسانس در این گیاه را نیز افزایش داد. تجزیه عناصر غذایی ماکرو در گیاه نشان داد که تیمارهای اعمال شده بر مقادیر فسفر ونیتروژن جذب شده تاثیر معنی دار نداشت اما میزان پتاسیم در تیمار H۴۰×K۱۰۰ از سایر تیمارها بالاتر بود. با توجه به این که پراکنش طبیعی گل راعی در اراضی با پتاسیم بالا گزارش شده استاحتمال می رود تغذیه این گیاه با کودهای حاوی پتاسیم برای بهبود کیفیت و کمیت مواد موثره نیز مفید واقع گردد.کلیدواژه ها
کود آلی, کود شیمیایی, گیاهان داروییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.