بررسی نحوه انتشار امواج صوتی در دریا بهوسیله تئوری پرتو و نحوه اعمال شرایط مرزی گوناگون در آن

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش صنایع دریایی
  • کد COI اختصاصی: NSMI13_256
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مسعود طاهری

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه کشتی، دانشگاه صنعتی شریف

محمد سعید سیف

استاد، قطب علمی هیدرودینامیک و دینامیک متحرکهای دریایی، دانشکده مکا

چکیده

با توجه به نقشی که سونار در کاربردهای موقعیتیابی و ناوبری دارد، پرداختن به مباحث مربوط به مدلسازی انتشار امواج صوتی در محیط دریا که از مبانی مبحث سونار است، از اهمیت خاصی برخوردار است.برای مدل سازی نحوه انتشار امواج صوتی از دو دسته روش به نامهای تئوری موج و تئوری پرتو استفاده می شود.در تئوری پرتو برخلاف روش دیگر، به جای حل معادله دیفرانسیلی هلمهولتز، امواج صوتی به شکل پرتوهایی که بر منحنیهای جبهه موج عمود هستند فرض می شوند. با این فرض، از حجم محاسبات کاسته شده و سرعت عمل نیز افزایش مییابد.به علت وجود برخی فرضیات در این روش، نتایج به راحتی قابل رسم هستند و شرایط مرزی واقعی به راحتی قابل اعمالند. این روش در محیطهای بزرگی که در آن سرعت صوت و ویژگی های محیط انتشار مانند عمق و جنس بستر با مسافت تغییر می کند، کارایی خوبی دارد. در این مقاله ابتدا روابط حاکم با توجه به فرضیات مختص این روش، استخراج شده و به نحوه حل معادلات، با توجه به شرایط مرزی گوناگون اشاره می شود. با استفاده از نتایج حاصل از کدی که برمبنای این روش تهیه شده، و با اعمال شرایط مرزی مختلف در این کد، میتوان تاثیر پروفیل سرعت صوت، شرایط منبع و همچنین شرایط مرزی را بر نحوه انتشار امواج صوتی مشاهده کرد.

کلیدواژه ها

امواج صوتی، تئوری پرتو، رابطه آیکونال،پروفیل سرعت صوت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.