تحلیل و ارزیابی نظریه های شناخت و حقیقت در استقلال یا تلفیق پارادایم های تحقیق تربیتی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشهای آموزش و یادگیری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TLR-8-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شواخی

حسنعلی بختیار نصر آبادی

سیروس محمودی

چکیده

نفوذ تحقیق کیفی به عرصه ی تحقیقات تربیتی، منجر به مجادله ها و چالش های جدی در خصوص صلاحیت روش های کمی و کیفی در دستیابی به شناخت و حقیقت شده است. انتخاب و انجام روش تربیتی از سوی محقق، به میزان آشنایی وی با شناخت، حقیقت و نظریه های مختلفی که تاکنون برای آن ها ارایه گردیده، وابسته است. هدف مقاله حاضر، معرفی، نقد و ارزیابی نظریه های شناخت - بنیادی و غیربنیادی، نظریه های حقیقت - سنتی و معاصر و نیز پس از آن، شایستگی های روش های کمی و کیفی است. ارتباط پارادایم های تحقیق تربیتی با نظریه های شناخت و حقیقت و امکان توجیه پذیری استقلال یا تلفیق پارادایم ها در عرصه ی تعلیم و تربیت با روش تحلیلی، بررسی شده است. استدلال شده که تایید محض به استقلال یا تاکید صرف بر تلفیق، با قطعیت کامل، قابل دفاع نبوده و هر کدام از این رویکردها یا تلفیق آن ها با رعایت معیارهای تلفیق، می تواند به طور نسبی، یاریگر محقق تربیتی در نایل شدن به شناخت و حقیقت باشد. نشان داده شده که در برخی موضوعات اجتماعی و تربیتی، رویکرد کیفی یا تلفیقی می تواند به طور موثرتری، عمل نماید.

کلیدواژه ها

شناخت, حقیقت, تحقیق تربیتی, پارادایم, استقلال, تلفیق, جهان فیزیکی, جهان انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.