اصلاح ترکیب شیمیایی سوپرآلیاژ پایه آهن-نیکل A۲۸۶ با عنصر دیرگداز Nb

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی مهندسی مواد و متالورژی (iMat۲۰۲۱)
  • کد COI اختصاصی: IMES15_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا سلیمانی گیلاکجانی

دکتری تخصصی مهندسی مواد و متالورژی، شرکت ماشین آلات دوار اوروتوربی ن

سعید توکلی

مدیر عام ل، شرکت ماشین آلات دوار اوروتوربی ن

مسلم خسروی

مدیر مهندسی فروش و بازاریابی، شرکت ماشین آلات دوار اوروتوربی ن

چکیده

سوپرآلیاژ پایه آهن-نیکل A۲۸۶ ، به عنوان یکی از مواد پرکاربرد در صنایع توربین های گازی مورد استفاده قرار می گیرد. ایجاد رسوبات فاز اتا (  ) در این آلیاژ در حین سروی سده ی ، منجر به افت خواص مکانیکی و کاهش عملکرد آن می گردد. هدف از تحقیق حاضر بررسی شرایط تشکیل فاز  با اصلاح ترکیب شیمیایی آلیاژ A۲۸۶ است. بدین منظور شش آلیاژ با نام های، Nb۰ ، Nb۱۵ ، Nb۲۵ ، Nb۳۰ ، Nb۳۵ و Nb۴۰ با مقادیر مختلف عناصر تاثیرگذار شامل آلومینیوم، تیتانیوم و نایوبیوم ( Nb ) طراحی و با روش VIM تولید شدند. پس از عملیات همگن سازی، نوردگرم و انحلال سازی، تمام آلیاژها تحت عملیات حرارتی پیرسازی در بازه دمایی °C۶۵۰ الی °C۹۰۰ به مدت زمان ۲ الی ۳۰ ساعت قرار گرفتند. تحولات ریزساختاری شامل مقدار رسوبات  و گاماپرایم (/ γ) به وسیله میکروسکوپ های نوری و الکترونی روبشی گسیل میدانی ( SEMFE ) مجهز به EDS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مبتنی بر مشاهدات ریزساختاری نشان داد که افزودن عنصر ناییوبیم، از یک سو سبب افزایش کسر حجمی فاز γ' از ۷ / ۱۰ به ۱۲ درصد حجمی شده و از سوی دیگر با به تعویق انداختن استحاله فاز γ' به η به دماهای بالاتر، سبب پایدارتر شدن فاز γ' شد. تحولات ریزساختاری نشان داد که هرچند در دماهای °C۶۵۰ و °C۷۲۰ هیچ اثری از رسوبات  مشاهده نشده است، اما با افزایش دما به °C۸۴۰ میزان  به بیشترین مقدار رسیده و مجددا در دمای °C۹۰۰ ، ریزساختار عاری از  گردید. تحولات ریزساختاری نشان داد که با تغییر ترکیب شیمیایی از آلیاژ Nb۰ (شاهد) به آلیاژ Nb۳۰ ، روند میزان  کاهشی بوده ودر آلیاژهای Nb۳۵ و Nb۴۰ ، مقدار  افزایش داشته است. به نحوی که بیشترین کسر حجمی فاز  در دمای °C۸۴۰ و در آلیاژهای Nb۰ ، Nb۳۰ و Nb۴۰ به ترتیب برابر با ۴ / ۶ ، ۸ / ۴ و ۵ / ۷ درصد است. تحلیل نتایج نشان داد که کمترین کسر حجمی فاز  مربوط به آلیاژ Nb۳۰ بوده است.

کلیدواژه ها

سوپرآلیاژ A۲۸۶ ، عنصر نایوبیوم، عملیات پیرسازی، فازهای / γ و ، ریزساختار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.