بررسی تاثیر دمای بخش بندی زیر دمای Ms در عملیات حرارتی کوئنچ، بخش بندی (Q-P) بر روی مقاومت سایشی یک فولاد استحکام بالای حاوی میکروآلیاژ Ti

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی مهندسی مواد و متالورژی (iMat۲۰۲۱)
  • کد COI اختصاصی: IMES15_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه امامعلی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه تبریز

عباس کیان وش

استاد گروه مهندسی مواد دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز

ابوالفضل توتونچی

استادیار گروه مهندسی مواد دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز

علی الماسی

دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه تبریز

چکیده

فولادهای عملیات حرارتی کوئنچ - بخش بندی (Q-P) جزء نسل سوم فولادهای پیشرفته استحکام بالا (AHSS) هستند. این عملیات حرارتی، مبنی بر نفوذ کربن از مارتنزیت به آستنیت باقیمانده (𝛾𝑅) است. کاربرد این فرایند برای فولادهای مختلف، منجر به مجموعه جالب توجهی از خواص مکانیکی شامل استحکام بالا همراه با انعطاف پذیری خوب می شود. استفاده از این فرایند عملیات حرارتی در صنعت خودرو، باعث عملکرد مکانیکی بالاتر و کاهش وزن خودرو در ضخامت های کمتر می شود. در تحقیق حاضر، تاثیر عملیات های حرارتی کوئنچ - بخش بندی (Q-P) روی خواص سایشی فولاد استحکام بالای حاوی میکرو آلیاژ Ti ، به منظور افزایش مقاومت سایشی مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش سایش مورد استفاده در این پژوهش، از نوع بلوک روی رینگ می باشد. از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) ، آنالیز پراش اشعه ایکس (XRD) ، آزمون ریزسختی سنجی و متالوگرافی جهت تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شده است. نتایج حاصل نشان دادند که با افزایش دمای بخش بندی در زیر دمای Ms ، مقاومت به سایش فولاد ابتدا افزایش و سپس کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

سایش، عملیات حرارتی کوئنچ - بخش بندی (Q-P) ، آستنیت باقی مانده، استحکام کششی نهایی، سختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.