سبک مهمانی و میزبانی از منظر قرآن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مطالعات قرآن پژوهی نور وحی، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_MPN-3-5_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی رضوانی

گروه علوم طبیعی، مدرسه قرآن و علوم، مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث، جامعه المصطفی العالمیه، قم، ایران

چکیده

اصلاح سبک­زندگی بشر و ارائه الگوی دینی و آسمانی از رسالت اصلی انبیاء بوده که همه ادیان الهی، به ویژه اسلام و قرآن کریم بر آن تاکید دارد. تبیین آموزه­های دینی و آشناساختن مردم با معارف و فرهنگ قرآن از دیرباز مورد توجه متفکران اسلامی بوده که در همین راستا، بارها به اصلاح «سبک­ زندگی» و پیاده­کردن فرهنگ قرآن در جامعه اسلامی تاکید و اصرار ویژه داشته­اند. مقاله حاضر یکی از جنبه های مهم زندگی یعنی سبک "مهمانی و میزبانی" را از منظر قرآن مورد بررسی قرار داده است. سبک­هایی مانند: اجتناب از رفتن بدون دعوت، اجابت دعوت، اجازه به هنگام ورود، سلام­دادن، دعا در بدو ورود، نشستن طبق دلخواه صاحب­خانه، پرهیز از رفتن قبل از وقت، پرهیز از سرو صدا، غذا خوردن متعارف، خارج شدن پس از صرف غذا، دعا و شکرگذاری و... در مجموع ۲۳ روش در مورد مهمان، و آدابی مانند: دعوت­نامه، جواب سلام، برخورد نیکو و تکریم مهمان، گفتگو و محاوره، پذیرایی سریع و مطلوب، فرق نگذاشتن میان مهمانان، پذیرایی محترمانه، انفاق از مال حلال، پرهیز از تکلف و اسراف، پرهیز از اختلاط زنان مردان، دعا و بدرقه مهمان و... در مجموع ۱۸ روش قرآنی در باره میزبان مورد بررسی قرارگرفت و همگی بیانگر آن است که اگر امروز این سبک متعالی و متعادل قرآنی در مهمانی ها و میزبانی ها مورد توجه قرارگیرد، یک­تحول مهمی در رفتار و فرهنگ اجتماعی بوجود خواهد آمد که در نتیجه موجب پدیدارشدن دوستی ها، استحکام روابط خویشاوندی، رشد اقتصادی و تحقق توسعه فرهنگی مورد نظر اسلام خواهد شد.

کلیدواژه ها

قرآن, سبک زندگی, مهمان, میزبان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.