مطالعه جرم سب النبی از منظر فقه و حقوق موضوعه ایران (گذری بر امکان سنجی تحقق در بستر فضای سایبری)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق، دوره: 13، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_FVH-13-39_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک پورقهرمانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

افسانه عبداللهی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

چکیده

به موازات پیشرفت فناوری، شاهد تغییر و تحول در روش ها و وسایل تقابل، ناهنجاری ها و ارتکاب جرم در حوزه های فرهنگی، عقیدتی، مذهبی و... در جوامع امروز هستیم. وقوع این رویداد، منجر به پیدایش مدل های جدید و بالطبع آثار متنوع در نحوه تحقق اعمال غیر متعارف یا به تعبیری دیگر ارتکاب جرائم شده است. این تحولات، چالش هایی را در زمینه معیارهای تحلیل و تشخیص جرائم مدرن و سنتی از باب مهیت، عناصر تشکیل دهنده جرم، وسایل ارتکابی و... به وجود آورده است. در این میان، مداقه در تحقق جرم سب النبی بالاخص از مجرای فضای سایبری(مجازی) و وجوه تمایز آن با جرم توهین به غیر سب، موید مدعای فوق است. در این مقاله، مطالعه در باب مفاهیم و مبانی این جرم در حوزه فقه و حقوق از مسیر تمسک به اطلاق آیه ۱۰۸ سوره انعام، ماده ۲۶ قانون مطبوعات، ماده ۵۱۳ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی(مصوب ۱۳۷۵) و اقوال فقها انجام شده است. نتایج و یافته های حاصل از بررسی های انجام شده در این پژوهش، ضمن اثبات قابلیت تحقق جرم سب النبی در فضای مجازی، وجه تمایز آن با فضای واقعی را از نظر وسیله ارتکاب تبیین می نماید.   برای دریافت اصل مقاله، از نورمگز و یا مگیران ، آدرس های زیر را کپی و در نوار آدرس مرورگر خود وارد نمایید: مگیران:  https://www.magiran.com/paper/۲۰۴۸۲۹۹ نورمگز: https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/۱۵۵۲۷۲۱

کلیدواژه ها

سب, ساب النبی, توهین به مقدسات, فضای سایبری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.