مدل سازی استراتژی تنوع بخشی در شرکت های چند کسب وکاره خصوصی ایرانی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت بازرگانی، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JIBM-13-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 405
نویسندگان
دانشجوی دکتری، گروه مدیریت استراتژیک، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
استاد، گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
استاد، گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
استاد، گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده
هدف: هدف این پژوهش یافتن سازوکارهای اتخاذ و اجرای استراتژی تنوع بخشی در شرکت های چند کسب وکاره ایرانی در قالب الگوی محتوا، بستر و فرایند است. تنوع بخشی از دیدگاه مدیران ارشد کاویده شده تا مقوله های اصلی و تاثیرگذار آن شناسایی و الگوی آن جهت بهینه سازی های آینده در هولدینگ های ایرانی احصا شود. روش: روش پژوهش کیفی بوده و با روش تحلیل داده بنیاد نظاممند اجرا شده است. جامعه هدف مدیران و کارشناسان ارشد حوزه استراتژی شرکت های چند کسبوکاره ایرانی است که در فرایند و تصمیمات تنوعبخشی در سازمآن هایشان مشارکت داشتند. با نمونه گیری ترکیبی هدفمند، گلوله برفی و نظری و پس از ۲۵ مصاحبه عمیق، اشباع نظری حاصل شد. یافته ها:: تحلیل دادهها نشاندهنده این است که شرایط علی انگیزههای فردی، سازمانی، اقتصادی و کاهش ریسک و شرایط مداخلهگر میزان ثبات محیط کلان، میزان وجود نهادهای تسهیلگر، وضعیت قوانین و سیاستهای حامی و محیط مستعد فرصت جوییهای ویژه پدیده تنوع بخشی کسب وکار را در بستر میزان بلوغ در چرخه عمر سازمانی، منابع سازمان، قابلیتهای سازمان، مهارت و تفکر استراتژیک مدیران ارشد و جهتگیریهای استراتژیک سازمان شکل میدهند. این پدیده با گامهای گزینهسازی، گزینهگزینی، مشخص کردن استراتژی ورود، هولدینگسازی و نهادینه و سیستماتیکسازی اجرایی شده و به پیامدهای مثبتی مانند عملکرد مالی بالاتر، کاهش ریسک، قدرت، رشد و توسعه و سایر پیامدهای مشابه میانجامد. نتیجه گیری: برای موفقیت اجرای استراتژی تنوعبخشی میبایست به مقولههای مهم ۲۷ گانه و مفاهیم مرتبط با آن ها توجه کامل داشت و با آگاهی کامل از آن ها به صورت مناسب بهره برداری نمود.کلیدواژه ها
استراتژی, تنوعبخشی, شرکت های چند کسبوکاره, نظریه داده بنیاداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.