بررسی تطبیقی حکمت در دیدگاه متنبی و انوری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نخستین همایش هم سنجی ادبی (ادبیات تطبیقی) پارسی، عربی و انگلیسی
  • کد COI اختصاصی: COLITCONF01_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدنادر شریفی

استادیار دانشگاه پیام نور بوشهر

چکیده

حکمت حاصل خردمندی انسان هاست، جامعه یونان خاستگاه آغازین حکمت محسوب می شود وفیلسوفان ایرانی نیز خود را وام دار حکمت و فلسفه یونان میدانند .تعابیر و معناهای متفاوتی در بحث تعریف و تفسیر حکمت ارائه می شود ولی آنچه در عرفان و تصوف به عنوان حکمت تعریف می شود، شامل پرداختن به مباحثی همچون مواعظ و نکات پندآموز و یا باطن علم می باشد.دو شاعر بزرگ انوری شاعر ایرانی قرن ششم ومتنبی شاعر عرب قرن چهارم در شعر و شاعری به حکیم بودن در معنای اصطلاحی مورد قبول اهل عرفان وتصوف دارای نام وآوازه ای هستند هردو شاعر در بعد فضائل و رذائل اخلاقی مانند جود و کرم ، صدق و وفا، کرم وبزرگواری و بخشش و... اشعاری به یادگار گذاشته اند که باید اذغان کرد با اینکه هر دو شاعر ملازم سلاطین بوده اند اما متنبی شاعر ،بسیار موفق تر عمل کرده است و دلیل آن علاوه بر توانایی شعری در بکار گیری الفاظ منسجم و بکارگیری آرایه های ادبی نوع دیدگاه و منش انوری باشد ،انوری به دلیل قربانی کردن شعر خویش در راه رسیدن به هرخواسته ای عزت نفس خودرا پایین آورده و همین در جایگاه و پایگاه شاعری او به عنوان شاعری حکیم خدشه وارد کرده است و باعث تاثیری گذاری بیشتر شعر حکمی متنبی شده است.

کلیدواژه ها

شعر، حکمت، مواعظ اخلاقی، متنبی، انوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.