بررسی و تحلیل عناصر داستان در رمان زنده پاها و مرده پاهای بهرام حیدری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نخستین همایش هم سنجی ادبی (ادبیات تطبیقی) پارسی، عربی و انگلیسی
  • کد COI اختصاصی: COLITCONF01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده فاطمه موسوی

کارشناسی ارشد، زبان و ادبیات فارسی، پیام نور واحد رامهرمز، رامهرمز، ایران

علی بصیری پور

استادیار، زبان و ادبیات فارسی، پیام نور واحد رامهرمز، رامهرمز، ایران

چکیده

رمان «زنده پاها و مرده پاها» که از شاخص ترین و مهم ترین رمان های نویسنده است. یک اثر اجتماعی است و اوضاع و احوال وضعیت زندگی مردم،فقر و تنگدستی، ارباب سالاری، جهل و باورهای عامیانه دوره ای از ادوار تاریخ ایران را به خوبی ترسیم می کند. طرح داستان طرحی روشن و واضح،تراژیک و در عین حال طنز گونه است. پیرنگ داستان، یک پیرنگ باز است. عناصر داستان به شیوه داستان های کلاسیک در رمان آورده شده است.کشمکش در داستان ناپایداری را در داستان سبب می شود که عبور از این ناپایداری و رسیدن به پایداری به انسجام طرح می افزاید. کشمکش ها،بروز احساسات منفی و افول شخصیت اصلی در سراسر داستان رنگی تیره و تار را از مجموعه داستان القاء می نماید. شخصیت پردازی در داستان بهشیوه ی بینابین انجام گرفته است. همه عناصر داستانی در ارائه درونمایه داستان سهمی را به خود اختصاص می دهند. پیام در داستان حل شده و از اینرو با قوت و تاثیر گذاری بیشتری به نمایش در آمده است. درون مایه های فرعی بسیاری در رمان به پیشبرد درون مایه اصلی یاری می رسانند. فضایداستان، فضایی واقعی همراه با اضطراب و غمگین است. زاویه دید در این رمان «بیرونی» به شیوه «دانای کل» طرح ریزی شده و نویسنده مانند یک ناظر مطلق بر بیرون و درون شخصیت ها احاطه دارد. در صحنه پردازی هم از «صحنه فراخ منظر» و هم از «صحنه نمایشی» بهره گرفته شده است. لحنداستان ساخته و پرداخته خود نویسنده است و در سراسر داستان به شکل و سیاقی واحد رعایت می شود. او از آرایه های زبانی همچون: تشبیه، تمثیل،اغراق، مبالغه، طنز و توصیف استفاده کرده است.

کلیدواژه ها

بهرام حیدری، زنده پاها و مرده پاها، داستان، عناصر داستان، ارباب سالاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.