کنترل رخساره ها و فرایندهای دیاژنزی بر کیفیت مخزنی سازند سروک در یکی از میدان های نفتی ناحیه دشت آبادان، جنوب باختر ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 27، شماره: 105
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-27-105_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه فرامرزی

دانشجوی دکترا، گروه زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

حسین رحیم پور بناب

استاد، دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

محسن رنجبران

استادیار، دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

سازند سروک به عنوان یکی از مخازن مهم هیدروکربوری ایران هدف اصلی این مطالعه است. در این پژوهش ارزیابی کیفیت مخزنی سازند سروک با استفاده از تلفیق مطالعات سنگ نگاری و داده های تخلخل- تراوایی مغزه در ۳ چاه مهم در یکی از میدان های بزرگ ناحیه دشت آبادان در جنوب باختری ایران صورت گرفته است. مطالعات سنگ نگاری به شناسایی ۱۳ ریزرخساره در قالب ۳ کمربند رخساره ای اصلی شامل لاگون، پشته های بیوکلستی زیرآبی (شول)، دریای باز شامل تالوس و شیب در چارچوب یک مدل سکوی کربناته ایزوله انجامید. فرایندهای دیاژنزی چیره شامل میکرایتی شدن، زیست آشفتگی، تبلور دوباره، انحلال، سیمانی شدن، تراکم فیزیکی و شیمیایی، دولومیتی شدن، جانشینی (پیریت، سیلیس و گلوکونیت) و شکستگی توالی سازند سروک را تحت تاثیر قرار داده اند. بر پایه نتایج حاصل، کیفیت مخزنی سازند سروک حاصل تاثیر رخساره های رسوبی به صورت اولیه و فرایندهای دیاژنزی به صورت ثانویه است. ارزیابی تاثیر رخساره های رسوبی بر کیفیت مخزنی نشان می دهد که توالی های رودیست دار (به ویژه زون های واریزه رودیستی) کیفیت مخزنی بالایی دارند. انحلال و سیمانی شدن مهم ترین فرایندهای دیاژنزی موثر بر سازند سروک هستند که به دلیل تاثیر چیره فرایندهای دیاژنزی جوی رخ داده اند. انحلال و شکستگی عوامل اصلی افزایش تخلخل- تراوایی و سیمانی شدن و تراکم مهم ترین عوامل کاهش کیفیت مخزنی در سازند سروک هستند. این مطالعه می تواند به شناخت بهتر عوامل کنترل کننده کیفیت مخزنی سازند سروک در ناحیه دشت آبادان بیانجامد.

کلیدواژه ها

سازند سروک, دشت آبادان, فرایندهای دیاژنزی, کیفیت مخزنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.