مطالعات کانی سازی، ژئوشیمی، میانبارهای سیال و ایزوتوپ پایدار (S و O) کانسار اسکارن آهن تخت، شمال خاور همدان
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 27، شماره: 107
- کد COI اختصاصی: JR_GSJ-27-107_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 264
نویسندگان
دانشجوی دکترا، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده
کانسار آهن تخت در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شمال خاور شهر همدان و در شمال کمربند ماگمایی ارومیه- دختر قرار دارد. نفوذ توده گرانودیوریتی میوسن میانی به درون کربناتهای کرتاسه سبب کانی سازی آهن شده است. کانی سازی دیرزاد پرکننده فضای خالی و جانشینی به صورت رگه و عدسی شکل با دگرسانی های آرژیلیک، کربنات، کلریت، اپیدوت، سیلیس وکانی های گارنت، پیروکسن، اپیدوت، ترمولیت- اکتینولیت، فلوگوپیت، هورنبلند، کوارتز، کلسیت، مگنتیت، پیریت، اسپکیولاریت، کالکوپیریت، هماتیت، لیمونیت، گوتیت و مالاکیت دیده شده است. ژئوشیمی ماده معدنی گویای حضور عناصر Si, Al, Ca, Mg, Ti و نیز عناصر کالکوفیل Cu, Zn, As, Pb و به دلیل همراهی کانی های کالک سیلیکاتی و کانی های سولفیدی با مگنتیت است. میانبارهای سیال دمای همگن شدگی میان ۲/۱۵۳ تا ۳/۳۳۸ درجه سانتی گراد و شوری از ۸۲۷/۰ تا ۳۶/۲۵ درصد وزنی نمک طعام دارند. در مرحله کانی سازی آمیختگی سیالهای ماگمایی با آب های جوی در مرحله متاسوماتیسم پسرونده رخ داده است. مقدار δ۱۸O کانی مگنتیت میان ۴۶/۰- تا ۳۱/۲+ ‰ و مقدار δ۱۸Owater سیال مولد کانی سازی میان ۱/۸+ تا ۹/۱۰+ ‰ متغیر است. این مقدار مشابه با سیالهای ماگمایی متعادل شده با منبع دارای ۱۸O بالاست. مقدار δ۳۴S در کانی پیریت ماده معدنی میان ۳/۷+ تا ۵/۱۲+ ‰ و مقدار δ۳۴SH۲S سیال مولد کانی سازی میان ۷/۵+ تا ۹/۱۰+ ‰ است. این مقادیر مثبت دخالت منشا سولفات های تبخیری را در تامین گوگرد نشان می دهد. در مرحله دگرگونی پسرونده فلزات تحرک یافته همراه با سیالهای فلزدار حاصل از سرد شدن توده نفوذی با آب های جوی سولفوردار مخلوط شده و در سنگ آهک های کرتاسه دارای فضای خالی ساختاری کانی سازی اسکارن کلسیک آهن تخت را به وجود آورده است.کلیدواژه ها
آهن, اسکارن کلسیک, میانبار سیال, ایزوتوپ پایدار, کانسار تختاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.