تبیین مفهوم شهری شدن مبتنی بر تمایز سیتی و اوربان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله صفه، دوره: 31، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SOFEH-31-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 506
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر فتحی فرزانه

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

محمدحسین شریف زادگان

استاد دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

وضعیت شهری در جهان امروز به طور بنیادین دگرگون شده و در پس آن، فضاهای نوین شهری متاثر از شیوه های جدید شهری شدن (اوربانیزاسیون) تبلور یافته اند. وقتی سخنی از شهری شدن یا شهرها به میان آید، بر پیش فرض هایی از چیستی شهرها و ماهیت شهری شدن تاکید می شود. بخش عمده ای از گفتمان های مربوط به شهری شدن با محوریت سیتی بوده اند؛ زیرا سیتی را محرک و علیت شهری شدن دانسته اند. سخن گفتن در مورد گستره هایی با عنوان سیتی بدون فهم اوربان غالبا گمراه کننده است؛ زیرا ارتباط و تمایز عمیقی بین این دو مفهوم وجود دارد. اغلب سیتی و اوربان طوری به کار گرفته می شوند که گویا در هر دو واژه دقیقا بر یک مفهوم مشابه بدون تفاوت های فضایی  زمانی تاکید می شود. درحالی که این دو مفهوم متفاوت از هم هستند؛ زیرا هرکدام با فرایندهای متفاوتی از دگرگونی و بازتولید مقیاس های فضایی همخوانی دارد. هدف از این پژوهش، قیاس دو مفهوم سیتی و اوربان مبتنی بر جایگاه هر کدام در شهری شدن است. بر این اساس، سعی شده تا خوانشی متناسب برای فهم این دو پدیده عرضه گردد. در این پژوهش مبتنی بر اصول فکری تحلیل محتوای کیفی، به تبیین چارچوب مفهومی مولفه های متمایز بین سیتی و اوربان پرداخته شده است. نتیجه پژوهش گویای آن است که شهری شدن در چهار سطح مفهومی تبیین گردیده، به طوری که در سطح نخست شهرنشینی با محوریت سیتی و اوربان به مثابه صفت آن، در سطح دوم با مفهوم شهری شدن و تحول اوربان به اسم، سطح سوم با مفهوم اوربانیزاسیون با محوریت اوربان و تضعیف سیتی، سطح چهارم با مفهوم اوربانیزاسیون و اوربان به مثابه اتوپیا یا آرمان بوده است.

کلیدواژه ها

نرخ شهرنشینی, فرایند شهری شدن, اوربانیزاسیون, سیتی, اوربان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.