مقایسه ابعاد آبشستگی در پایین دست سازه آرام کننده جامی مستغرق ساده و دندانه دار

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی سد و نیروگاههای برق آبی
  • کد COI اختصاصی: NCHP03_477
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر پناهی

دانشجوی کارشناسی ارشد ساز ههای آبی دانشگاه تبریز

فریبا اشتیاق

دانشجوی کارشناسی ارشد ساز ههای آبی دانشگاه تبریز

داود فرسادی زاده

دانشیار دانشگاه تبریز

علی حسین زاده دلیر

دانشیار دانشگاه تبریز

چکیده

آرا مکنند ههای جامی یکی از مستهل ککنند ههای انرژی هستند که در انواع سدهای کوتاه، متوسط و بلند، در انتهای سرریز شوت دور از بدنه اصلی سد یا خروجی سرریزهای تونلی و نیلوفری در بخش تحتانی بدنه اصلی سد به کار م یروند و با توجه به مزایای اقتصادی و ایمنی بیشتری که در بردارند، امروزه بیشتر مورد توجه قرار گرفت هاند. این ساز هها در حالت غلتکی مستغرق به دلیل شرایط مناسب تر، انرژی را بهتر از حالت آزاد ( فلیپ) مستهلک م یکنند و آبشستگی کمتری ایجاد م یکنند. هیدرولیک آرا مکننده جامی مستغرق بر اساس تحمیل پرش هیدرولیکی به جریان و شک لگیری دو غلتک است که تلاطم و اصطکاک داخلی ناشی از در هم آمیختن جریا نها به شکل غلتک موجب استهلاک انرژی م یشود. در این تحقیق ابعاد حفره آبشستگی در پایین دست آرا مکننده جامی مستغرق ساده و دندان هدار مورد مقایسه قرار گرفت. دو مدل فیزیکی آرا مکننده جامی ساده و 45 ساخته شدند و در انتهای یک سرریز اوجی نصب شدند. آزمایشات دندان هدار با شعاع 12 سانتیمتر و زاویه پرتابهیدرولیکی در شرایط مختلف دبی و عمق پایاب صورت گرفت و جت آب به صورت مستغرق بر روی بستر ماس های یکنواخت با قطر متوسط 3 میلیمتر تا رسیدن به زمان تعادل تخلیه شد. نتایج نشان داد که با افزایش دبی و کاهش عمق پایاب در هر دو آرا مکننده جامی ساده و دندان هدار، ماکزیمم عمق حفره آبشستگی افزایش م ییابد. عملکرد دندان هها موجب گسترش سطح مقطع جت، افت بیشتر انرژی جنبشی، کاهش ناهمواری سطح آب و کاهش چشمگیر ماکزیمم عمق حفره آبشستگی در مقایسهبا آرا مکننده جامی ساده م یشود.

کلیدواژه ها

سازه مستهل ککننده انرژی، آبشستگی، آرا مکننده جامی مستغرق ساده، آرا مکننده جامی مستغرق دندان هدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.