بررسی نقش پیاده سازی مدیریت دانش بر افزایش بهره وری نیروی انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهره وری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMI-8-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیمان ایرانزاده

دانشیار،گروه مدیریت صنعتی ،واحد تبریز ،دانشگاه آزاد اسلامی،تبریز، ایران

مهدی پاکدل بناب

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان،واحد تبریز،دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش اجرای مدیریت دانش بر افزایش بهره­وری نیروی انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می­باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و از حیث هدف نیز کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به تعداد ۶۸۰ نفر را شامل می شود. روش نمونه­گیری در این مطالعه، تصادفی طبقه­ای بوده که از طریق جدول نمونه­گیری مورگان به تعداد ۲۴۵ نفر محاسبه شده است. ابزار گردآوری داده­ها شامل دو پرسشنامه مدیریت دانش و بهره­وری می­باشد. پرسشنامه مدیریت دانش بر اساس مدل پروبست و همکاران بوده و هفت مولفه (شناسایی دانش، کسب دانش، توسعه دانش، تسهیم دانش، نگهداری دانش، استفاده از دانش و در نهایت ارزیابی مدیریت دانش) در بر می گیرد. پرسشنامه بهره­وری به صورت محقق ساخته بوده، که بر اساس مدل اچیو طراحی شده است و حاوی شاخص­های (اعتبار تصمیمات، شناخت شغلی، بازخورد عملکرد، سازگاری با محیط، رضایت از محل کار و انگیزه) می­باشد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها پس از تست نرمال بودن با استفاده از آزمون کلموگروف-اسمیرنف، از آزمون رگرسیون دوگانه و چندگانه استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده­ها نشان می­دهد که هر یک از هفت عامل پیاده سازی مدیریت دانش (شناسایی دانش، کسب دانش، توسعه دانش، تسهیم دانش، نگهداری دانش، استفاده از دانش، و در نهایت ارزیابی مدیریت دانش) بر افزایش بهره وری کارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز موثر می باشد. و به ترتیب اولویت عامل نگهداری دانش دارای بیشترین مقدار (۳۳/۰) است و قوی ترین سهم یگانه برای تبیین متغیر ملاک را فراهم می­کند و می­تواند ۳۳ درصد از تغییرات متغییر بهره وری نیروی انسانی را پیش بینی کند. سپس به ترتیب اولویت، استفاده از دانش (۳۱/۰)، ارزیابی مدیریت دانش (۲۷/۰)، کسب دانش  (۱۷/۰)، شناسایی دانش (۱۰/۰)، تسهیم دانش (۰۸/۰) و در نهایت توسعه دانش (۰۶/۰)، در کل سطح معنا­داری مدل، با مقدار ۲۵/۱۳F= و با دوربین واتسن (۰۶/۲) و سطح معنا­داری (۰۰۰/۰=Sig) مورد تایید می باشد.

کلیدواژه ها

مدیریت دانش, بهره وری, دانشگاه آزاد اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.