لزوم پایش رفتار مورفوتکتونیک مناطق پیرامونی شهرها برای توسعه و مکان گزینی شهری (آثار فعالیت مورفوتکتونیکی گسل های دامغان و دهملا در نزدیکی شهر دامغان)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: هشتمین همایش ملی ژئومورفولوژی، کارکردها و ضرورتها
- کد COI اختصاصی: GEOO08_085
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 414
نویسندگان
دانش آموخته دکتری مخاطرات ژئومورفولوژیک، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
استاد ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
دانشیار ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
دانشیار زمین شناسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
استاد زمین شناسی (تکتونیک)، پژوهشکده علومزمین، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور
چکیده
به طور کلی وجود فعالیت در گسل های یک منطقه، آن را تبدیل به ناحیه ای مخاطره برانگیز می نماید. آثار فعالیت مورفوتکتونیکی گسل ها در سطح لندفرم ها اغلب در محیط های شهری و با توسعه ساخت و سازه ای انسانی و نابودی عوارض طبیعی محو می گردد؛ اما در نواحی اطراف شهرهای بزرگ که هنوز دستخوش تغییرات زیادی نشده اند؛ میتوان آثار چنین فعالیت هایی را مرتبط با تغییر و تحول لندفرم ها مورد شناسایی بهتر قرار داد. در اطراف شهر دامغان دو گسل اصلی و مهم وجود دارد؛ این گسل ها با نام گسل دامغان و دهملا شناخته می شوند که در این پژوهش میزان فعالیت آنها بر مبنای شواهد تاثیرگذاریشان بر روی تحول لندفرم هایی که در امتدادشان قرارگرفته اند؛ بررسی خواهد شد. لندفرم های مورد بررسی در این پژوهش یکی مخروط افکنه شرق شهر دامغان می باشد که متاثر از سازوکار نردبانی(ناشلان) گسل دامغان دچار تغییرات فراوانی شده است. گسل دامغان بخش هایی از این مخروط افکنه را در امتداد افرازهای گسلی ایجاد شده دچار برخاستگی کرده است و به صورت فرسایش عمیقآبراه های با الگوی تکامل یافته شاخه درختی و مورفولوژی بدلندی در سطح نمایان ساخته است. دیگر شاهد ریخت زمین ساختی فعال در ناحیه در امتداد گسل دهملا می باشد که مجموعه ای از رسوبات فرایش یافته رسی و سیلتی در حاشیه پلایای دامغان را در امتداد مخروط افکنه های ناحیه دچار برخاستگی کرده است. نتایج تجزیه و تحلیل کانی شناسی رسوبات برداشت شده از منطقه تعلق این رسوبات را به بخش اصلی پلایای دامغان در یک الگوی چشم گاوی نشان می دهد. این ناحیه حدود ۱۰۶ متر با بخش مرکزی پلایا اختلاف ارتفاع دارد که این امر حاکی از یک برخاستگی زمین ساختی در طی کواترنری است. این نتایج حاکی از پتانسیل بالای این دو گسل اصلی برای رخدادهای لرزهای در نزدیکی شهر دامغان است که می تواند آسیب های مالی و جانی زیادی را به شهر دامغان و نواحی روستایی اطراف آن در صورت وقوع رخداد زمین لرزه وارد آوردکلیدواژه ها
مورفوتکتونیک، شهر دامغان، گسل فعال، لندفرممقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.