تعیین ضریب دبی سرریزهای کلید پیانویی در حالت جریان آزاد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی سد و نیروگاههای برق آبی
  • کد COI اختصاصی: NCHP03_328
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3410
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر جواهری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران

عبدالرضا کبیری سامانی

دانشیار دانشگاه اصفهان

چکیده

طبق گزارشات ارائه شده یکی از مهمترین دلایل تخریب سدها ناکافی بودن ظرفیت تخلیه سرریزها است. به همین دلیل طراحی سرریز با ظرفیت عبوری بالا از اهمیت ویژهای برخوردار است. سرریزهای کلید پیانویی نوع جدیدی از سرریزها هستند که ظرفیت تخلیه دبی بسیار بالایی دارند و میتوانند به عنوان سازهای اقتصادی با کارایی بالا مورد استفاده قرار گیرند. بدلیل تعداد زیاد پارامترهای هندسی و هیدرولیکی و مشخص نبودن تأثیر آنها بر جریان، تاکنون رابطه استانداردی برای طراحی این سرریزها ارائه نشده است. در این تحقیق برای تعیین تأثیر پارامترهای هندسی و هیدرولیکی مؤثر بر ضریب دبی جریان، آزمایشات متعددی انجام شده است. مدلهای آزمایشگاه شامل 20 مدل با مشخصات هندسی مختلف هستند. آزمایشات در یک کانال مستطیلی شیشهای با شیب صفر و با طول 12 متر، عرض0/4 متر و ارتفاع 0/7 متر انجام شده است کف کانال اصلی از فولاد زن گنزن و دیوار ههای کانال از جنس شیشه هستند. نمودار دبی-اشل سرریز به ازای پارامترهای هندسی مختلف ترسیم گردطده است. همچنین تأثیر پارامترهای هندسی مؤثر شامل طول سرریز، ارتفاع سرریز، عرض دهانه ورودی و خروجی و لب ههای آویزان بالادست و پاییندست بر ضریب دبی عبوری از سرریز کلید پیانویی بررسی شده است. در نهایت با استفاده از معادله عمومی سرریزها، معادلهای که کمترین خطا را داراست، به عنوان بهترین رابطه برای تعیین ضریب دبی سرریز در حالت جریان آزاد ارائه شده است.

کلیدواژه ها

سرریزهای کلید پیانویی، مدل آزمایشگاهی، دبی جریان، جریان آزاد، تابع خطا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.