تبیین حکمت های قرآنی تفسیر آیه سه سوره نساء بر بنیاد خانواده
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: اولین همایش ملی علوم انسانی وحکمت اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCHIW01_282
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 168
نویسندگان
استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشجوی دکتری علوم قرانی دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
یکی از دستورات عالی اسلامی، مساله ازدواج و قوانین زناشویی است. برخی از اندیشمندان با استناد به آیه ۳ سوره نساء، وجود قوانین چند همسری در فقه اسلامی را دلیل اباحه مطلق تعدد زوجات در شریعت اسلام می دانند، اما همانطور که میدانیم اسلام دین جامع الشرایطی است که براساس فطرت بنا شده و برای تمام حالتهای گوناگون (عادی و اضطرار و ... ) دارای قوانین می باشد. نظر به وجود شرط عدالت (فان خفتم الا تعدلوا فواحده) در همین آیه و باتوجه به احادیث رسیده از معصوم و با توجه به آیه ۱۲۹ همین سوره (لن تستطیعوا ان تعدلوا بین النساء) میتوان گفت که اساس در اسلام بر یک همسری است. از طرفی فقهای متقدم ادعای اجماع بر عدم مباح بودن چند همسری، و استحباب تک همسری نمودهاند، و اکثر علمای متاخر و مراجع کنونی نیز فتوا بر عدم استحباب و جواز اباحه تعدد زوجات داده و حتی برخی بر مکروه بودن حکم، بخاطر مضرات ناشی از آن بر بنیاد خانواده تاکید نمودهاند. همچنین حکومت اسلامی میتواند برای حفظ حریم خانواده؛ به عنوان حکم ثانویه، قیود و شرایطی در این باره وضع کندهمچنانکه در قانون مدنی خانواده ایران و برخی از کشورهای اسلامی دیده میشود. این پژوهش از منابع کتابخانه ای به شیوه تحلیلی کیفی بهره گرفته؛ نتایج نشان میدهد که جهت تحکیم نهاد خانواده، اصل در اسلام بر تک همسری میباشد و حکمت اباحه جواز تعدد زوجات در اسلام، به حالت ضرورت و منوط به شرایط خاص اجتماعی است.کلیدواژه ها
قرآن، حکمت، تعدد زوجات ، بنیاد خانواده، حقوق زنان.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.