واکاوی حکمت فکری مولوی در مورد اصل توحید

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم انسانی وحکمت اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCHIW01_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا یانس

دکتری زبان و ادبیات فارسی.

چکیده

روشنگری نسبت به مسلک و اعتقادات مولوی و انحرافات احتمالی او از مسیر شریعت، با توجه به مخالفت برخی از علمای دین با او و هجمه ی وسیعی که نسبت به او و سایر عرفا توسط متشرعین دیده میشود، بسیار ضروری مینماید. این پژوهش به بررسی دیدگاه های مولوی در مورد مغایرتها و مطابقت های موجود بین اعتقاد عرفانی مولوی با شرع مقدس با توجه به متن دیوان شمس و کتب معتبر مانند قرآن، نهج البلاغه، و اصول کافی، پرداخته است. محور تمام دلدادگیها و عشقهای مولانا، عشق به حقیقتی واحد است و عشق به شمس نیز در طول همین محبت معنا پیدا میکند اما انعکاس عشق به شمس و نحوه ی توصیف آن در دیوان شمس به گونه ای است که در ظاهر کاملا با شریعت مباینت پیدا میکند و مصداقی برای بت پرستی میشوداما. مولانا معتقد است که رسیدن به خدا (مرحله ی حق الیقین)، مقصد نهایی اعمال عبادی محسوب میشود و چون به مقصد برسی، از اسباب و ملزوماتی که برای طی راه تا رسیدن به مقصد واجب است، رها میشوی و این مهمترین مباینت شرع و عرفان در دیوان شمس میباشد.

کلیدواژه ها

مولوی، دیوان شمس، اصل توحید، شریعت گریزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.