وضعیت فقهی حقوقی موقوفه امام کاظم علیه السلام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: SHCONF07_359
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا ال اسحق خوئینی

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه الزهرا(س)

فریبا حاجی علی

دانشیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه الزهرا (س)

چکیده

وقف، عقد مالی بلاعوضی است که مطابق آن، رابطه مالکیت واقف و موقوفه منقطع شده و منافع آن تا ابد برای استفاده افرادی مشخص و یا عموم جامعه و در راه خداوند تسبیل می گردد.در سیره اهل بیت(علیهم السلام) توجه و اهتمام ویژه ای به وقف (صدقه جاریه) شده است. هدف از این پژوهش، بررسی ابعاد فقهی و حقوقی وقف خاصی است که توسط پیشوای هفتم شیعیان، موسوم به موقوفه امام کاظم(علیه السلام) ایجاد شده است. آیا این وقف از جهت فقهی و حقوقی دارای شرایط لازم می باشد و ثانیا وضعیت فعلی این موقوفه به چه نحو می باشد؟ آیا این نهاد، هنوز هم موجود است و منافع آن متعلق به فرزندان جضرت موسی بن جعفر(ع) است یا خیر. طبق وقف نامه مذکور، منافع اراضی و باغ های حاصلخیزی واقع در حجاز برای اولاد امام کاظم(ع) و در صورتعدم حضور آنها، مومنین و شیعیان قرار داده شده اند. سند وقف نامه مورد اتفاق بسیاری ازروایات است. این موقوفه همه شرایط فقهی و حقوقی لازم برای صحت وقف را دارا می باشد و لذا آثار وقف که لزوم و جریان آن می باشد باقی است. با وجود حیات فرزندان امام کاظم(ع) در حال حاضر منافع موقوفه مذکور متعلق به ایشان (سادات موسوی) می باشد.

کلیدواژه ها

وقف، موقوفه امام کاظم(ع)، فرزندان امام کاظم(ع)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.