تحلیل شاخص های کمبود آب و شبکه حکمرانی آب در برنامه پنج ساله ششم توسعه ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-12-2_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید سعید نبوی

آبخیزداری، گروه آبخیزداری دانشگاه تربیت مدرس، نور،

رئوف مصطفی زاده

گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعیدانشگاه محقق اردبیلی

رقیه آسیابی هیر

آبخیزداری، گروه منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

در راستای تشدید بحران آب در ایران، علاوه بر عوامل اقلیمی و محیطی، مدیریت های نامناسب در زمینه مدیریت منابع آب در سه دهه اخیر، استفاده بی رویه از آب های سطحی و زیرزمینی، منابع آب کشور را با مخاطرات جدی روبه رو کرده است. به همین منظور در پژوهش حاضر، در ابتدا وضعیت بحران آب در استان های کشور با استفاده از دو شاخص پایداری آبی  WSIو  Falkenmarkمورد ارزیابی قرار گرفت. سپس مواد قانونی مرتبط با حکمرانی آب که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران آمده است مشخص شدند و در ادامه مورد تحلیل قرار گرفتند. در همین راستا، شاخص پایداری آب (WSI) و شاخص Falkenmark به ترتیب بر اساس متوسط سالانه تولید و مصارف آب و مقدار سرانه منابع آب تجدیذپذیر به تفکیک استان ها، محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان داد که طبق شاخص پایداری آب (WSI)، از نظر میزان مصرف منابع آب، اکثر استان های کشور، در طبقه برداشت متوسط تا زیاد قرار می گیرند. بر اساس طبقه بندی مقادیر شاخص  Falmenmarkاکثر استان های کشور از نظر بحران آب در وضعیت بحرانی تا کمبود مطلق قرار دارند. علاوه براین، نتایج نشان داد که حکمرانی آب در کشور هم چنان به صورت سلسله مراتبی است و با رویکرد بالا به پایین و با تمرکز بر قدرت مدیریت دولتی اداره می شود. البته در برنامه ششم توسعه، وجود نهادهای غیردولتی و توجه به سازمان هایی با مشارکت مردمی در طرح های مدیریتی از نکات مثبت و امیدوارکننده حکمرانی آب به حساب می آید. جمع بندی نتایج تحقیق بر توجه هرچه بیش تر به نهاد های غیردولتی در بحث مدیریت منابع آب تاکید دارد و باید وظایف و مواد قانونی بیش تری در ارتباط با این نهادها در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

بحران آب, تحلیل شبکه, شاخص پایداری آب, شاخص فالکن مارک, تنش آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.