مدل سازی شاخص های سنجش تاب آوری تامین کنندگان با رویکرد خبره محورتفسیری:گامی درجهت افزایش بهروه وری صنعت قطعه سازی خودرو

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهره وری، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMI-12-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عرب

دانشجوی دکتری تخصصی تحقیق در عملیات، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران،ایران

احمد جعفرنژاد

استاد گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران،ایران

ایمن قاسمیان صاحبی

دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت تولید و عملیات، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران،ایران

چکیده

در دنیای کسب و کار امروزی، رقابت شدید میان شرکت ها باعث شده تا آنها در شرایط عدم اطمینان فعالیت کنند که همین امر باعث مواجه شدن آنها با ریسک های متفاوتی می شود. ریسک ها آثار منفی بر زنجیره تامین شرکت ها داشته و می تواند منجر به کاهش سودآوری و مزیت رقابتی شوند. همچنین گسترده شدن و متراکم تر شدن شبکه روابط در زنجیره تامین از سویی و اجتناب ناپذیر بودن برخی اختلالات از سوی دیگر، باعث می شود تا سنجش و ارزیابی تامین کنندگان اهمیت دوچندانی بیابد. بنابراین بایستی به تاب آوری به عنوان توانایی تاثیرپذیری کمتر از اختلالات و نیز توانایی در بازیابی اختلالات در میان تامین کنندگان توجه بیشتری شود. از این رو هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی و سطح بندی شاخص های سنجش تاب­آوری تامین کنندگان گروه صنعتی اورند با بهره گیری از روش های ترکیبی دلفی فازی و مدل سازی ساختاری تفسیری می باشد. نتایج حاکی از آن است که از میان ۲۷ شاخص شناسایی شده از تئوری تحقیق، ۱۶ شاخص با استفاده از تکنیک دلفی فازی ونظرات تیم ۱۰ نفره خبرگان تایید شدند. در ادامه با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری به سطح بندی شاخص های مورد نظر در این صنعت و ارائه مدل سلسله مراتبی پژوهش پرداخته شد. نتایج این تکنیک نشان داد شاخص های سنجش تاب آوری تامین کنندگان در ۵ سطح جای گرفتند که شاخص زمان تاخیر در بالاترین سطح و تاثیرپذیرترین عامل شناخته شد. همچنین شاخص قدرت مالی تامین کننده به عنوان تاثیرگذارترین عامل در پایین ترین سطح جای گرفت. 

کلیدواژه ها

تامین کنندگان تاب آور, تداوم کسب و کار, مدل سازی ساختاری تفسیری, دلفی فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.