کمیت و کیفیت رسوب گذاری در شبکه های آبیاری نکوآباد و آبشار در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-5-1_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا مامن پوش

سید فرهاد موسوی

چکیده

در این مطالعه، میزان رسوب ورودی به شبکه­های مدرن نکوآباد و آبشار در استان اصفهان از طریق آب رودخانه زاینده­ رود و زمین ­های اطراف کانال­ها و ترکیب شیمیایی رسوبات ته نشین شده در کانال­ها از نظر عناصر غذایی بررسی شد. نتایج نشان داد که میانگین پارامترهای SP، EC، pH، OC، ‍P، K، HCO۳-، Cl-، SO۴-۲، Ca+۲ و Mg+۲ و Na+رسوبات به ترتیب برابر ۷۱.۴ درصد، ۴.۳۱ دسی زیمنس بر متر، ۷.۰۳، ۱.۲ درصد و ۲۲.۶۵، ۱۳۶.۳۱، ۷.۸۱، ۸.۷۵، ۴۱.۶۹، ۴۲.۳ و ۲۲.۱ میلی­گرم بر لیتر است. بافت رسوبات، لوم و یا لوم شنی است. مقایسه میانگین غلظت فسفر در رسوبات کانال­ها نشان داد که رسوبات کانال­های آبشار بیشترین فسفر قابل جذب را نسبت به کانال­های نکوآباد (متوسط ۲۹ میلی­گرم بر لیتر در مقابل ۱۶.۳ میلی­گرم بر لیتر) دارند ولی از لحاظ کربن آلی بین رسوبات این کانال­ها اختلاف معنی­داری ملاحظه نشد (متوسط ۲.۱۱ میلی­گرم بر لیتر برای تمام کانال­ها). میزان سرب و کادمیم رسوبات بسیار ناچیز بود. مطالعه رسوبات انتقالی و دانه بندی رسوبات برجای مانده در کانال­ها نشان داد که عمده رسوبات ته نشین شده درطول کانال­ها، ناشی از اضافه شدن مواد زاید کشاورزی و نخاله­ ها می­باشد. میزان رسوباتی که در نتیجه آبگیری از رودخانه زاینده ­رود وارد شبکه آبیاری می­شوند و امکان ته نشین شدن آن ها وجود دارد، کم است.

کلیدواژه ها

رسوب, کانال های آبیاری, شبکه های آبیاری آبشار و نکوآباد, عناصر غذایی گیاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.