اثر کیتوزان بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در کالوس گیاه بنگدانه سیاه Hyoscyamus niger L
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: اولین همایش ملی کاربرد پژوهش های نوین شیمی و کشاورزی در توسعه گیاهان دارویی (با محوریت گشنیز)
- کد COI اختصاصی: CAMCS01_069
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 435
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
دانشیار گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
کیتوزان از جمله محرک هایی است که در تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان نقش دارد. این تاثیر به صورت ایجاد تنش اکسیداتیو در سلول های گیاهی و واداشتن گیاه به تولید متابولیت های ثانویه بهعنوان پاسخ در مقابل تنش می باشد. محرک ها اغلب در روش های زیست فناوری و در کشت کالوس و سوسپانسیون سلولی استفاده می شوند. در این تحقیق اثر کیتوزان بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کالوس گیاه بذرالبنج سیاه مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل کیتوزان در چهار سطح ۱۵۰، ۱۰۰، ۵۰ و ۰ میکرومولار و در سه بازه زمانی ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت با سه تکرار انجام گرفت. ابتدا پس از تولید کالوس تحت تیمارهای هورمونی مناسب، کالوس های حاصل از برگ در محیط مایع حاوی کیتوزان با غلظت های مختلف و در سه بازه زمانی فوق از محیط خارج و مورد بررسی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی تیمار کیتوزان شامل میزان فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز، اسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز بود که با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثرات ساده و متقابل هر دو تیمار زمان و کیتوزان سبب معنی دار شدن نتایج میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی شد به طوری که غلظت های ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی گرم بر لیتر کیتوزان در زمان ۲۴ و ۴۸ ساعت باعث بیشترین برانگیختگی در آنزیم های آنتی اکسیدانی گردید. با توجه به این نتایج و یافته های پیشین سایر محققان کیتوزان محرکی کارآمد جهت افزایش متابولیت های ثانویه در گیاهان میباشد که از ویژگی ها و برتری های خاصی نسبت به سایر محرک ها برخوردار است و حتی در مقادیر کم قادر به تحریک سنتز ترکیبات گیاهی می گرددکلیدواژه ها
کیتوزان، آنزیم های انتی اکسیدان، بنگدانه سیاهمقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.