مرور بررسی و مقایسه خصوصیات فنولوژیکی، ریخت شناسی و فیتوشیمیایی اکوتیپ های مختلف گیاهی (زنیان، زیره سبز)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کاربرد پژوهش های نوین شیمی و کشاورزی در توسعه گیاهان دارویی (با محوریت گشنیز)
  • کد COI اختصاصی: CAMCS01_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید مسعودنیا

دکترای تخصصی شیمی کاربردی، گروه شیمی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی،گرگان، ایران

نشاط نوروزی

دانشجوی دکترای تخصصی فیزیولوژی گیاهی، گروه زیست شناسی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

چکیده

در این مطالعه تنوع موجود در خصوصیات مورفولوژیکی، فنولوژیکی و فیتوشیمیایی ۲۷ اکوتیپ گیاه دارویی Trachyspermum capticum از نقاط مختلف کشور، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های ۱۳۹۹-۱۴۰۰ در گلخانه واقع در ایستگاه تحقیقاتی مشهد، اراک و تهران (پردیس) مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها تفاوت معنی داری P< ۰/۰۱ را بین اکوتیپ ها از نظر کلیه متغیرهای تحت بررسی نشان داد. تجزیه به مولفه های اصلی اکوتیپ ها را در ۵ گروه قرار داد ولی ارتباط معنی داری را بین تنوع ژنتیکی و منشا جغرافیایی نشان نداد. همچنینتجزیه خوشه ای نیز اکوتیپ ها را به ۵ گروه تقسیم کرد.بیشترین تنوع در صفت فنولوژیکی تعداد روز تا گلدهی مشاهده شد. خصوصیات فنولوژیکی از مرحله ساقه رفتن، ۵۰ % گلدهی و رسیدگی فیزولوژیکی ثبت و نیز صفات ریخت شناسی شامل ارتفاع بوته، تعداد انشعابات و همجنین عملکرد و اجزاء عملکرد اندازه گیری شد. نتایج تعداد چتر در بوته، تعداد چترک، وزن و عملکرد اسانس رگرسیون چندگانه خطی به روش گام به گام نشان داد که وزن بوته اولین صفتی بود که وارد مدل رگرسیونی شد و به تنهایی ۵۱ % از تغییرات مربوط به عملکرد اسانس را توجیه نمود و به همراه صفات تعداد چترک، وزن هزار دانه و مساحت تاج و پوشش در مجموع ۶۰ % از تغییرات عملکرد اسانس در مدل نهایی را توجیه نمود. همچنین تجزیه علیت نشان داد که صفت وزن بوته در درجه اول و سایر صفات بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد اسانس گیاه را داشته و معیاری مناسب برای انتخاب توان تولید اکوتیپ های زیره سبز است

کلیدواژه ها

تجزیه علیت، اسانس، تنوع، رسیدگی فیزیولوژیکی، همبستگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.