مطالعه آزمایشگاهی رفتار پی های گسترده بر روی شمع در ماسه تحت بارگذاری قائم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 51، شماره: 104
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-51-104_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی شوش پاشا

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

مهدی شرف خواه

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

چکیده

برای تحلیل پی­ های گسترده بر روی شمع تحقیقات تئوری و عددی بسیاری انجام شده ولی مطالعات آزمایشگاهی در این خصوص بسیار اندک است. تحقیقات آزمایشگاهی موجود نیز عمدتا بر روی شمع ­های فولادی انجام شده است. در این مقاله با کمک مدل­سازی فیزیکی در آزمایشگاه، رفتار پی­ های گسترده بر روی شمع در ماسه بررسی شده است. در آزمایش ­ها از شمع­ ها و پی بتنی درجا­ریز استفاده گردید. آزمایش­ ها بر روی شمع منفرد، شمع منفرد در بین شمع ­های دیگر، پی گسترده، پی گسترده بر روی شمع انجام شده است. اثر تعداد شمع، نحوه احداث شمع و همچنین اندرکنش میان اجزا مختلف بر روی نتایج مورد بررسی قرار گرفته شد. نتایج نشان داد که به ازای تعداد شمع برابر، ظرفیت باربری نهایی پی­ های گسترده بر روی شمع به مراتب بیشتر از پی گسترده بوده است. با قرارگیری شمع منفرد در بین شمع های دیگر، ظرفیت باربری و سختی شمع افزایش و با احداث شمع در زیر پی گسترده، ظرفیت باربری پی گسترده کاهش یافت. میزان افزایش ظرفیت باربری در شمع ­های گوشه، لبه و مرکزی واقع در پی گسترده بر روی شمع با آرایش ۳×۳ نسبت به شمع منفرد، ۱۶%، ۶۴% و ۲۶۴% می­ باشد. با به­ کارگیری شمع در زیر پی گسترده، ظرفیت باربری پی گسترده به کم­تر از نصف ظرفیت باربری پی گسترده بدون شمع کاهش یافت. همچنین طراحی پی ­های گسترده بر روی شمع بدون در نظر گرفتن سهم باربری خاک، ظرفیت باربری مجاز را بیش از دو برابر دست ­پایین تخمین زد. با افزایش فاصله شمع ­ها این خطا بیشتر نیز شد.

کلیدواژه ها

پی های گسترده بر روی شمع, شمع های بتنی درجا, روش احداث شمع, اندرکنش, ماسه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.