افزایش تولید ترکیبات لیگنانی و فنیل پروپانوییدی تحت تاثیر کیتین و کیتوزان در کشت سلول کتان سفید (Linum album)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 4، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-4-11_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه اسمعیل زاده بهابادی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران ۲ گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مظفر شریفی

گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ناصر صفایی

گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مهرداد بهمنش

گروه ژنتیک، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

پودوفیلوتوکسین ترکیبی لیگنانی است که در گونه های گیاهی معدودی حضور داشته، به علت خواص ضد سرطانی اهمیت دارویی بسیاری دارد. کتان سفید (Linum album) یکی از گونه های بومی ایران است که دارای پودوفیلوتوکسین و دیگر ترکیبات لیگنانی است. کیتین و کیتوزان از ترکیبات اصلی دیواره سلولی بسیاری از گونه های قارچی هستند، به عنوان الیسیتورهای زیستی کارآمد برای بهبود بخشیدن بیوسنتز متابولیت های ثانویه در کشت سلولی استفاده می شود. در این پژوهش، ابتدا اثر غلظت های مختلف کیتین و کیتوزان بر رشد سلول و میزان پودوفیلوتوکسین و لاریسی رزینول در کشت سلول کتان سفید بررسی شد. سپس در غلظت بهینه کیتوزان، میزان لیگنان ها، ترکیبات فنلی، فلاونول، فلاونوئید و لیگنین در زمان های مختلف بررسی گردید. تیمار سلول های کتان سفید با کیتوزان در غلظت ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر سبب افزایش میزان پودوفیلوتوکسین و لاریسی رزینول به میزان دو برابر شاهد شد. میزان فنل کل، فلاونول و فلاونوئیدها تا انتهای دوره رشد، تحت تاثیر کیتوزان افزایش یافت. میزان لیگنین نیز در پاسخ به کیتوزان به میزان دو برابر نمونه های شاهد افزایش یافت. در راستای درک سازوکار کیتوزان، فعالیت آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) و سینامیل آلکل دهیدروژناز (CAD) نیز بررسی شد. فعالیت PAL و CAD که در مراحل ابتدایی مسیر بیوسنتزی پودوفیلوتوکسین قرار دارند، پس از افزودن کیتوزان افزایش یافت، اوج فعالیت آنها پس از گذشت ۳ روز مشاهده گردید. کیتوزان با تاثیر بر فعالیت آنزیم های مسیر بیوسنتزی پودوفیلوتوکسین باعث افزایش میزان پودوفیلوتوکسین و لاریسی رزینول شده، علاوه بر آن، بر بخش فنیل پروپانوئیدی مسیر بیوسنتزی پودوفیوتوکسین نیز تاثیر می گذارد.

کلیدواژه ها

پودوفیلوتوکسین, کتان سفید, کیتوزان و لیگنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.