بررسی تغییرات عملکرد و ترکیبات اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis) در واکنش به تیمارهای مختلف مس و روی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 7، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-7-24_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد هادیان

گروه مهندسی کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

حمایت عسگری لجایر

گروه مهندسی خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

بابک متشرع زاده

گروه مهندسی خاک شناسی، پردیس کشاورزی و منابع، طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

منصور قربانپور

گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، ۸۳۴۹۸-۳۸۱۵۶، اراک، ایران

چکیده

مس و روی از عناصر کم مصرف ضروری برای گیاه است که نقش های ساختاری و عملکردی متعددی در فرآیندهای متابولیکی گیاهان دارند. در این مطالعه، با توجه به اهمیت زیاد گیاه مرزه (Satureja hortensis) در زمینه های دارویی و صنعتی، اثر سطوح مختلف عناصر مس و روی بر تغییرات محتوا، عملکرد و ترکیبات شیمیایی اسانس این گیاه بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل مقادیر مختلف مس (۰، ۵ و ۲۵ میلی گرم در کیلوگرم از منبع سولفات مس) و روی (۰، ۱۰ و ۵۰ میلی گرم در کیلوگرم از منبع سولفات روی) و ترکیبی از تمام سطوح عناصر بودند. نمونه های اسانس پس از استخراج، با دستگاه های GC و GC/MS تحلیل شدند. در تحقیق حاضر، بیشترین محتوا و عملکرد اسانس در غلظت های ۵ و ۱۰ میلی گرم در کیلوگرم سولفات مس و سولفات روی و کمترین محتوا و عملکرد اسانس در غلظت های ۲۵ و ۵۰ میلی گرم در کیلوگرم سولفات مس و سولفات روی به دست آمد. آنالیز اسانس گیاه نشان داد که ترکیبات کارواکرول، گاما ترپینن، پاراسیمن و دلتا تری کارن از ترکیبات عمده اسانس هستند که به ترتیب در در غلظت های ۵ و ۱۰، ۲۵ و ۵۰ میلی گرم در کیلوگرم سولفات مس و ۰، ۵، ۱۰ و ۲۵ میلی گرم در کیلوگرم سولفات روی مشاهده شدند. مقایسه محتوا، عملکرد و ترکیبات اسانس در گیاهان تحت تیمارهای مختلف با گیاهان شاهد نشان داد که مقدار این شاخص ها و به ویژه مونوترپن های اکسیژنه با کاربرد سطوح اندک مس و روی افزایش و با کاربرد سطوح بالاتر همین عناصر از مقدار آنها کاسته شد.

کلیدواژه ها

اسانس, سزکوئی ترپن, روی, مس, مرزه, مونوترپن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.