جلوه های ادبیات پایداری در داستان کاوه و ضحاک شاهنامه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات دفاع مقدس، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_HDSJ-5-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده الهه حسینی شعار

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی(گرایش پایداری) دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

صدیقه رضایی

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی(گرایش پایداری) دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

غلامرضا شهسواری

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

ادبیات پایداری، به طور کلی به آثاری گفته می­شود که مضمون اصلی آن ها مقاومت و پایداری است؛ خواه این مقاومت از نوع جنگ با دشمن خارجی باشد و خواه در مقابل یک اندیشه و ایدئولوژی. شاهنامه از برجسته­ترین آثار این گونه از ادبیات به­شمار می رود. داستان کاوه آهنگر، از جمله داستان های ادبیات پایداری شاهنامه است که اوضاع و شرایط زمانه شاعر در آن قابل مشاهده است. به نظر می­رسد که ­شاعر با به تصویر کشیدن خفقان و استبداد جامعه در این داستان منظوم، به اعتراض و مبارزه­ با ظلم و ستم پرداخته و داستان کاوهآهنگر، فریاد دادخواهی مردم ایران زمین در همه دوران و بلکه فریاد همه ستمدیدگان در سراسر جهان است. هدف از پژوهش حاضر تحلیل و بررسی داستان کاوهآهنگر بر پایه مولفه­های مقاومت و پایداری است.­ در این پژوهش کوشیده­ایم تا فضای داستان را با حوادث و وقایع زمانه شاعر تطبیق دهیم و وابستگی اثر را با دوره تاریخی سراینده آن مشخص کنیم. این پژوهش به بررسی جلوه­های مقاومت و ایستادگی کاوهآهنگر و همهمردم به رهبری فریدون پرداخته و نمادهای به کار رفته در داستان را تحلیل و بررسی کرده است.

کلیدواژه ها

ادبیات پایداری, شاهنامه فردوسی, کاوه آهنگر, فریدون, ضحاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.