بررسی عملکردهای محوری مرکز محله (پژوهش موردی: مرکز محله اوچدکان اردبیل)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU07_0492
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال الدین مهدی نژاد

دانشیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید رجایی تهران، تهران،

مریم حسنی قره تپه

پژوهشگر دکترای معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران،

چکیده

در این پژوهش ضمن بررسی تعاریف مختلف محلات از منظر نگرش های گوناگون، ارتباطات به عنوان محوریترین عملکرد زندگی محله ای و مرکز محله به عنوان شاخص ترین بستر تجلی این عملکرد در سطح محله معرفی میشود. بررسی اسناد و مدارک موجود و نیز برداشت های میدانی انجام شده در رابطه با مرکز محله اوچدکان نشان میدهد که این محله ضمن تبعیت از اصول سازماندهی فضاهای شهری ایرانی در ساختار کالبدی و دارا بودن کاربریهای خاص مرکز محله های ایران، عملکرد ارتباطی وسیعی در سطح چندین محله داشته است. لذا بازشناسی عملکرد محوری در رابطه با این مرکز محله به معنای بازشناسی عملکرد وسیع ارتباطی آن در سطحی وسیع تر از سطح خود محله و در برخی زمینه ها در سطح مجموع بافت قدیم شهر میباشد. مرکز محله اوچدکان به علت محل جانمایی خاص (نزدیکی به لبه محله و بازار) و سطح عملکرد فرامحله ای که در گذشته با حضور کاربریهایی چون مسجد بزرگ، حمام و فضای باز وسیع تر (نسبت به سایر مرکز محله ها) داشته است، نقش مرکز محله اصلی را برای محله ایفا مینموده است. هم اکنون نیز این مرکز محله به رغم کاهش نقش ارتباطیاش نسبت به گذشته، به واسطه قرارگیری در لبه ارتباطی محله، همچنان پتانسیل لازم را برای پذیرش نقش فرامحله ای دارد. نتایج نظرسنجی از ساکنین بافت کهن و همین طور اهالی محله اوچدکان، حاکی از آنست که اکثریت غالب مردم تمایل به ارتباطات دارند و کاربری پیشنهادی آن ها برای مرکز محله اوچدکان در مجموع «مرکز اجتماعات اهالی بافت کهن» است.

کلیدواژه ها

عملکردهای محوری محله، مرکز محله، بافت کهن، ارتباطات، اوچدکان، اردبیل.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.