تاثیر ژل آلوئه ورا‎ ‎برکاهش سرمازدگی، پوسیدگی و حفظ ویژگی های کیفی میوه انار (Punica granatum L.‎) طی دوره انبارمانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 52، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-52-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز مولائی

دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

ولی ربیعی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

علی سلیمانی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

فرهنگ رضوی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

انار (Punica granatum L.) از میوه های نیمه­گرمسیری و حساس به سرمازدگی است، لذا نگهداری آن در سردخانه با محدودیت­هایی همراه می­باشد. در این مطالعه تاثیر پوشش ژل آلوئه­ورا (۰، ۴۰ و ۸۰ درصد) بر سرمازدگی، کیفیت تغذیه­ای و پوسیدگی میوه انار طی ۹۰ روز نگهداری در دمای ۴ درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی ۹۰-۸۵ درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه­برداری جهت سنجش صفات مورد نظر طی سه دوره ۳۰، ۶۰ و ۹۰ روزه انجام گرفت. نتایج نشان­ داد تیمار ژل آلوئه­ورا درصد سرمازدگی و پوسیدگی را به طور معنی داری کاهش داد و پس از ۹۰ روز انبارمانی کمترین میزان سرمازدگی (۱۶/۱۱ درصد) و پوسیدگی (۶۶/۱۸ درصد) در میوه هایی تیمارشده با ژل آلوئه­ورا ۸۰ درصد مشاهده شد. این تیمار همچنین سطح مالون­دی­آلدهید (به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدهای غشا)، نشت الکترولیت و کاهش وزن میوه را به خوبی کنترل نموده است. علاوه بر این، تیمار ۸۰ درصد آلوئه­ورا موجب افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و حفظ میزان اسید آسکوربیک شد. مقادیر بالای فنول کل، فلاونوئید و آنتوسیانین در میوه های تیمار شده با ژل آلوئه­ورا مشاهده شد که در نتیجه فعالیت بالای آنزیم فنیل­­آلانین­آمونیالیاز و فعالیت پایین آنزیم پلی­فنول اکسیداز بود. در نتیجه، کاربرد ژل آلوئه­ورا با غلظت ۸۰ درصد، به عنوان یک پوشش طبیعی، می­تواند و ایمن موجب افزایش تحمل به تنش سرمایی و حفظ خواص کیفی میوه انار در طول دوره انبارمانی شود.

کلیدواژه ها

ظرفیت آنتی اکسیدانی, نشت الکترولیت, مالون دی آلدهید, فنول کل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.