بازتاب داستان پیامبران درآینه اشعار حسرت همدانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران
  • کد COI اختصاصی: MTCONF07_233
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم سلامت آذر

دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی، گروه زبان و ادبیات فارسی، اردبیل، دانشگاه محقق اردبیلی

سویل امانی

کارشناس ارشد، سازمان آموزش و پرورش استان اردبیل، اداره آموزش و پرورش ناحیه ۲ اردبیل

چکیده

یکی از برجسته ترین کانون های مضمون آفرینی و تصویرسازی شاعران و نویسندگان در ادبیات فارسی، موضوعات قرآنی، احادیث،امثال و حکم، بویژه در زمینه قصص انبیاست. آثار اکثر نویسندگان و شاعران پارسی گوی، در تمامی دوره ها سرشار از مضامین،رویدادها و وقایع مهم زندگی پیامبران، انبیا و اولیاست. همان گونه که قرآن کریم طرح داستان زندگی پیامبران را مایه عبرت و پند واندرز انسان ها می داند، اغلب شاعران جهان اسلام، بنا به دلایلی از قبیل: پند و اندرز، تقدس بخشیدن به اشعار خویش، خلق معانی زیباو تصاویر بدیع به سرگذشت پیامبران و اسامی آن ها اشاره کرده اند. محمد تقی همدانی متخلص به حسرت از شاعران غزل سرای دورهفتحعلی شاه قاجار نیز با بهره گیری از اوصاف و زندگی پیامبران اشعار خویش را متبرک ساخته و در خلق تصویرهای شعری ازپیامبرانی مانند یوسف، سلیمان نبی، عیسی، نوح و خضر علیهما السلام نام برده و بهره مند شده است. این پژوهش در صدد معرفی اینشاعر و بررسی و تحلیل بازتاب اوصاف و زندگی پیامبران در اشعار حسرت همدانی است. نتایج پژوهش نشان می دهد ملا محمد تقیهمدانی با استفاده از تلمیحات مربوط به زندگی پیامبران گریزی هم به وصف معشوق و محبوب خود زده و تصاویر زیبایی ارائه کردهاست. در تلمیحات مربوط به پیامبران اشاره به حسن و زیبایی حضرت یوسف (ع) و دم عیسوی نمود بیشتری دارد.

کلیدواژه ها

داستان پیامبران، حسرت همدانی، دیوان اشعار، غزلیات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.