جلوه های همانند عرفان (سکر، عشق، سماع ، صبر و شکر، قبض و بسط) از دیدگاه خرقانی و مولانا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران
  • کد COI اختصاصی: MTCONF07_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ربابه داهیم

دکتری زبان و ادبیات فارسی،استادیار دانشگاه فرهنگیان،پردیس علامه طباطبایی ارومیه

مطهره صلح جو

دانشجوی کارشاسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان ، پردیس علامه طباطبایی ارومیه

عاطفه ابراهیمی سرخه دیزج

دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات فارسی دانشگاه ارومیه

چکیده

عرفان یک نظام فکری- معنوی جهانی است که در طول تاریخ و در چهارچوب تمامی آیین ها و ادیان بشری به شکل های گونااگون وجود داشته است. مولوی و خرقانی بدون شک از بزرگترین عارفان، خودشناسان و انسان شناسانی هستند که با نظری نافذ و با نورعشق و ایمان ژرف ترین زوایای روح بشر را می کاوند و پرده از پنهان ترین حرکت های روحی و روانی انسان گرفتار در برزخ این دنیای خاکیرا، کنار می زنند. دراین جستار اصطلاحات عرفانی از قبیل سکر، سماع ،عشق ، صبر و شکر ، قبض و بسط در کتاب های نورالعلوم ، مثنوی-معنوی و دیوان شمس مورد بررسی قرار گرفت و نظرات مولانا و شیخ خرقانی در این باره جداگانه همراه با نمونه هایی آورده شده است. هدفآشنایی با وجوه مشترک در زمینه واژه های عرفانی ذکرشده و دنیای عرفان این دو شخصیت عارف است. در مجموع اشتراکات زیادی درموضوعات عرفانی از دیدگاه این دو عارف وجود دارد با این تفاوت که مجموعه سخنان خرقانی به زبانی بسیار ساده بیان شده؛ اما مولانا درقالب شعر و با استفاده از تمثیلات و صنایع ادبی زیبا به نظم کشیده است.

کلیدواژه ها

خرقانی، مولوی، مثنوی معنوی، دیوان شمس، عرفان، نورالعلوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.