سقراط و بازسازی نظام اخلاقی زمان خود

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی توسعه و ترویج علوم انسانی و مدیریت در جامعه
  • کد COI اختصاصی: HTCONF03_186
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی روستا

دانشجوی دکتری، فلسفه تعلیم و تربیت، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

عباسعلی رستمی نسب

استاد بخش علوم تربیتی گروه فلسفه تعلیم و تربیت (گرایش تعلیم و تربیت اسلامی)، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران.

چکیده

سقراط فیلسوفی نام آشنا و محبوب برای دوستداران، متخصصان و محققان فلسفه می باشد؛ شخصیت اخلاقی سقراط تا به حدی او را محبوب دیگر دانش پژوهان فلسفه کرده که برخی او را پیامبر می دانستند چرا که سقراط در فضایی که مردم آتن نسبت به عقاید و اخلاق خود در شک و تردید قرار داشتند، ظهور کرد. این شک و تردید ها توسط سوفسطاییان که معتقد به حقیقت نسبی بودند، ایجاد شده بود و سقراط با استفاده از روش دیالکتیک خود به نقد افکار سوفسطاییان پرداخت. هدف این پژوهش شناخت انتقادات سقراط به اخلاق زمان خود و شناخت نظریه اخلاقی او می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که انتقادات سقراط به اخلاق زمان خود در چهار حیطه اخلاق عرفی، یزدان شناسی سنتی، سیاسی، سخنوری قابل تقسیم است. مهم ترین مسئله برای سقراط، خودشناسی و اخلاق بود و تلاش می کرد که با استفاده از روش پرسش و پاسخ دیالکتیکی به کشف مفهوم کلی مفاهیم اخلاقی مانند شجاعت، عدالت، عفت، دین داری و... در قالب تعریف بپردازد. سقراط معتقد بود که مهم ترین هدف هر انسانی رسیدن به سعادت است و برای رسیدن به سعادت باید فرد به فضیلت دست پیدا کند و دستیابی به حکمت را عین دستیابی به فضیلت می دانست چرا که معتقد بود کسی که معرفت و حکمت کسب کند عمل درست را انتخاب خواهد کرد و از انجام عمل نادرست خودداری می کند.

کلیدواژه ها

سقراط، اخلاق، نقد، معرفت، فضیلت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.