اثر کود دامی و ورمی کمپوست بر کاهش اثر تنش شوری در درخت پر (Cotinus coggygria Scop.)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 9، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-9-35_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 342
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مقیمی بنادکوکی

Ardakan University

مریم دهستانی اردکانی

Ardakan University

مصطفی شیرمردی

Ardakan University

علی مومن پور

National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran

چکیده

درخت پر با نام علمی Cotinus coggygria Scop. از درختچه­های جذاب زینتی فضای سبزی بوده و دارای خواص دارویی فراوان می­باشد. در پژوهش حاضر اثر سطوح مختلف شوری، کود گاوی و ورمی­کمپوست بر برخی خصوصیات رشدی درخت پر بررسی شد. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، شامل سه بستر کشت (۱-خاک زراعی ۲-۸۰% خاک زراعی+۲۰% ورمی کمپوست، ۳-۸۰% خاک زراعی+۲۰% کود گاوی کاملا پوسیده) و سه سطح شوری آب آبیاری ( ۱، ۴ و ۷ دسی­زیمنس بر متر)، در سه تکرار بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، وزن تر و خشک برگ، ریشه، اندام هوایی و کل گیاه به­طور معنی­داری کاهش و جذب عناصر سدیم، پتاسیم، کلر و فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت. بیشترین وزن تر و خشک کل برگ در شوری ۱ دسی­زیمنس بر متر و تیمار کود گاوی حاصل شد. بیشترین وزن تر و خشک ریشه در سطح شوری ۴ دسی­زیمنس بر متر و تیمار ورمی کمپوست به­دست آمد. بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در سطح شوری ۷ دسی­زیمنس بر متر و تیمار ورمی­کمپوست حاصل شد. بیشترین میزان جذب سدیم، پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم در شوری ۷ دسی­زیمنس بر متر و در بستر کشت حاوی ورمی­کمپوست مشاهده شد. استفاده از کود گاوی و ورمی­کمپوست در سطوح شوری مختلف باعث افزایش معنی­دار فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز نسبت به شاهد شد. به­طور کلی استفاده از کود گاوی و ورمی­کمپوست توانست خصوصیات رشدی گیاه و جذب عناصر غذایی را در شرایط شور نسبت به شاهد بهبود بخشد.  

کلیدواژه ها

Smoke tree, Sodium, Salinity, Chlorine, درخت پر, سدیم, شوری, کلر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.