اثر قارچ میکوریزا و چین بر میزان عناصر غذایی ماکرو، میکرو و فعالیت ویژه آنزیمهای آنتیاکسیدانی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) در سطوح مختلف آبیاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 10، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-10-44_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله جوانمرد

Faculty of Agriculture, University of Maragheh

مصطفی امانی ماچیانی

Faculty of Agriculture, University of Maragheh

علی استادی

Faculty of Agriculture, University of Maragheh

احمد آقایی

Faculty of Agriculture, University of Maragheh.

فرزاد رسولی

Faculty of Agriculture, University of Maragheh.

چکیده

به منظور بررسی اثر کاربرد قارچ میکوریزاو چین بر میزان عناصر غذایی ماکرو، میکرو و فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی در سطوح مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در زمان و مکان با ۱۲ تیمار و سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی ۱۳۹۸ اجرا شد. فاکتور اصلی شامل رژیم­های مختلف آبیاری در سه سطح:آبیاری پس از ۲۰ درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (w۲۰)، آبیاری پس از ۵۰ درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (w۵۰)  و آبیاری پس از ۸۰ درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (w۸۰)  و فاکتور فرعی و فرعی فرعی به ترتیب مصرف و عدم مصرف قارچ میکوریزا و برداشت در دو چین بودند. نتایج نشان داد، بیشترین و کمترین غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی و کلسیم به ترتیب در تیمار W۲۰  وW۸۰  مشاهده شد. همچنین، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی و منیزیم با کاربرد قارچ میکوریز بترتیب ۴/۱۷، ۷/۲۴، ۹/۲۰، ۶/۲۰، ۸/۱۱ و ۲/۱۸ درصد نسبت به شاهد افزایش نشان داد. در بین سطوح آبیاری مختلف، بیشترین کلروفیل a (۸/۰ میلیگرم بر گرم وزن تر)، کلروفیل b (۴۸/۰ میلیگرم بر گرم وزن تر) و کلروفیل کل (۲۸/۱ میلیگرم بر گرم وزن تر) در آبیاری نرمال بدست آمد. همچنین، بیشترین میزان فعالیت ویژه آنزیمهای آنتیاکسیدانی از قبیل سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز در تنشهای متوسط و شدید و با کاربرد قارچ میکوریزا بدست آمد. بطور کلی، نتایج نشان داد کاربرد قارچ میکوریزا نقش موثری در جذب عناصر غذایی و افزایش مقاومت گیاهان در تنش خشکی ایفا مینماید.

کلیدواژه ها

Bio-fertilizer, Drought stress, Medicinal and aromatic plants, Proline, Sustainable agriculture., پرولین, تنش خشکی, کشاورزی پایدار, کود زیستی, گیاهان دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.