اثر نوع ریزنمونه، دوره نوری و قند بر ریزازدیادی ارکیده کاتاستوم (Catasetum fimbriatum, L.)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-8-30_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام محمدی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

ویدا چالوی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

حسین مرادی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

هدف مطالعه حاضر بررسی اثر نوع ریزنمونه، شرایط نوری،  نوع و غلظت­ کربوهیدرات­ها بر ریزازدیادی و باززایی گیاهچه­های ارکیده کاتاستوم در قالب دو آزمایش بود. آزمایش اول برای ارزیابی پرآوری گیاهچه­های جانبی، با دو نوع ریزنمونه نوک شاخه و نوک ریشه در ترکیب با شرایط با شرایط نوری متفاوت (روشنایی و تاریکی) در قالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی با ۵ تکرار انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده، تولید برگ و ریشه، تولید گیاهچه­های جانبی و میزان قهوه­ای شدن ریزنمونه­ها تحت تاثیر نوع ریزنمونه و تیمار روشنایی و تاریکی قرار گرفت و از نظر آماری در سطح احتمال ۱ % و ۵ % معنی دار شد. بیشترین میانگین تعداد برگ (۴/۲۱ عدد) و تعداد ریشه (۵ عدد) در ریزنمونه شاخه و تیمار روشنایی و بیشترین میانگین تعداد گیاهچه­های جانبی (۸/۱۷ عدد) در ریزنمونه ریشه و تیمار تاریکی مشاهده شد. در آزمایش دوم، اثر غلظت­های مختلف ساکارز و مانیتول بر باززایی گیاهچه­های ارکیده کاتاستوم بررسی شد. تیمارهای آزمایشی سه سطح ۲۰، ۳۰، ۴۰ ­گرم در لیتر ساکارز، دو سطح ۰۸/۱۰ و ۲۲ گرم در لیتر مانیتول در ترکیب با ۲۰ گرم در لیتر ساکارز و هم­چنین مانیتول به تنهایی به مقدار ۰۸/۱۰ گرم در لیتر بودند. بیشترین میانگین تعداد گیاهچه­های جانبی تشکیل شده از هر ریزنمونه (۴۸/۱۰ عدد) در غلظت ۳۰ گرم در لیتر ساکارز بدست آمد. در تولید و رشد شبه­کورم همه غلظت­های مانیتول مناسب­تر از ساکارز بود و بیشترین تعداد شبه کورم­ها (۵۴/۱عدد) در تیمار ۰۸/۱۰ گرم در لیتر مانیتول بدست آمد. در جمع بندی کلی، بیشترین باززایی گیاهچه­های جانبی در ریزنمونه ریشه و در تیمار تاریکی و با استفاده از ساکارز صورت گرفت.   

کلیدواژه ها

orchid catasetum, regeneration, darkness, sucrose, mannitol, explant type, ارکیده کاتاستوم, باززایی, تاریکی, ساکارز, مانیتول, نوع ریزنمونه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.