افزایش بیان ژن آنزیم p-کومارات ۳-هیدروکسیلاز و ترکیبات فنیل پروپانوئیدی تحت تاثیر کیتوزان در کشت سلولی گل میمونی سازویی (Scrophularia striata)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-6-21_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کمالی پورآزاد

Tarbiat Modares University

محسن شریفی

Tarbiat Modares University

حسن زارع مایوان

Tarbiat Modares University

مهرداد بهمنش

Tarbiat Modares University

نجمه احمدیان چاشمی

University of Mazandaran

چکیده

کیتوزان از ترکیبات اصلی دیواره سلولی بسیاری از گونه های قارچی است که به عنوان الیسیتور زیستی در بهبود بیوسنتز متابولیت های ثانوی استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر کیتوزان بر رشد، تولید ترکیبات فنیل پروپانوئیدی ( فنل کل، پلی فنل اکیناکوزید، فلاونول کل و فلاونوئیدها) و بیان ژن آنزیم p-کومارات ۳-هیدروکسیلاز (C۳H) در طول دوره زمانی بعد از اعمال تیمار است. در این پژوهش، سلول ها با غلظت ۱۰ میلی گرم در لیتر کیتوزان تیمار و در بازه زمانی ۳، ۵ و ۷ روز پس از اعمال الیسیتور برداشت شدند. سنجش اکیناکوزید توسط کروماتوگرافی مایع با فشار بالا (HPLC) و اندازه گیری سایر ترکیبات فنیل پروپانوئیدی با روش اسپکتروفتومتری انجام شد و سطح بیان ژن نیز با روش Semi-quantitative RT-PCR بررسی شد. تیمار سلول های گل میمونی سازویی با کیتوزان سبب کاهش رشد سلولی و افزایش معنی داری در محتوای اکیناکوزید در تمامی روزهای بعد از اعمال تیمار نسبت به سلول های شاهد شد و میزان بیشینه اکیناکوزید ۵ روز پس از اعمال تیمار حاصل شد (۵.۷ برابر شاهد). میزان فنل کل، فلاونول کل و فلاونوئیدها از ابتدا تا انتهای دوره زمانی، تحت تاثیر کیتوزان نسبت به سلول های  شاهد افزایش یافت. بیان ژن آنزیم C۳H، پس از افزودن کیتوزان القاء شد و اوج میزان آن پس از گذشت ۵ روز از اعمال تیمار مشاهده گردید (۲ برابر شاهد). کیتوزان با تاثیر بر بیان ژن آنزیم کلیدی مسیر بیوسنتزی ترکیبات فنیل پروپانوئیدی، سبب فرا تنظیمی تولید این ترکیبات از جمله اکیناکوزید می شود.

کلیدواژه ها

Chitosan, Echinacoside, Gene expression, Scrophularia striata Boiss, اکیناکوزید, بیان ژن, کیتوزان, گل میمونی سازویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.