تاثیر غلظت های مختلف سدیم نیتروپروسید بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه آهار(Zinnia elegans) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 6، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-6-19_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 239
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جبارزاده

Ferdowsi University

علی تهرانی فر

Ferdowsi University

جعفر امیری

Urmia university

بهرام عابدی

Ferdowsi University

چکیده

شوری از تنش­های محیطی است که بر استقرار و رشد گیاهان تاثیر می­گذارد. پژوهش­ها نشان داده است که برخی از تنظیم کننده­های رشد مانند نیتریک ­اکسید، باعث ایجاد مقاومت در گیاهان نسبت به تنش­های محیطی مانند شوری، گرما، سرما و خشکی می شود. سدیم نیتروپروسید به­عنوان یک ترکیب رها کننده نیتریک اکسید در گیاهان محسوب می­شود. هدف از این پژوهش، بررسی نقش سدیم نیتروپروسید در تحمل به شوری گیاه آهار و تاثیر آن بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی این گیاه بود. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج سطح شوری،۰ (شاهد)، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میلی­مولار کلرید سدیم و چهار سطح سدیم نیتروپروسید (محلول­پاشی برگساره­ای)، ۰ (شاهد)، ۲۵/۰، ۵/۰ و ۷۵/۰ میلی مولار با سه تکرار انجام شد. در سطح شوری ۵۰ میلی مولار، میزان کاهش طول ساقه و طول ریشه، به­ترتیب ۲۶/۴۱ و۶۳/۲۹ درصد در مقایسه با شاهد بود. در سطح شوری ۵۰ میلی مولار، کاربرد سدیم نیتروپروسید در غلظت ۵/۰ میلی مولار، ظرفیت آنتی اکسیدانی را ۹۳/۱ برابر، میزان گلیسین بتائین را ۹۸/۳ برابر، میزان پرولین را ۱۲/۲ برابر، همچنین فعالیت آنزیم­های آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و گایاکول پراکسیداز را به­ترتیب به میزان ۱۵/۵ ، ۶۹/۴ و ۷۸/۲ برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. یافته­های این پژوهش، نشان داد که در شرایط تنش شوری، کاربرد سدیم ­نیترو­پروسید (به­ویژه در سطوح شوری کمتر از ۵۰ میلی مولار) می­تواند برخی از اثرات منفی ناشی از تنش شوری را در آهار تعدیل نماید.

کلیدواژه ها

Antioxidant enzymes, Nitric oxide, Proline, Salinity stress, Zinnia elegans, آنزیم های آنتی اکسیدانی, آهار, پرولین, تنش شوری, نیتریک اکسید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.