مدل سازی ناهنجاری عناصر پرتوزای سلماس به وسیله ی داده های اکتشافی در محدوده ی ۱:۵۰۰۰۰ (مطالعه ی موردی)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-35-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرنوش حاجی زاده

گروه معدن، دانشگاه ارومیه، صندوق پستی: ۱۶۵، ارومیه ایران

هادی ابراهیمی سوخته کوهی

گروه معدن، دانشگاه ارومیه، صندوق پستی: ۱۶۵، ارومیه ایران

افشار ضیاء ظریفی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، صندوق پستی: ۱۶۱۶، لاهیجان ایران

چکیده

با توجه به اهمیت روش های پرتوسنجی در اکتشاف عناصر پرتوزا به ویژه دو عنصر پرتوزای اورانیم و توریم، در این پژوهش از داده های ژئوفیزیک هوایی پرتوسنجی (تهیه شده توسط سازمان انرژی اتمی ایران) و روش دورسنجی، برای اکتشاف ناحیه ای عناصر پرتوزای منطقه استفاده شده است. ابتدا حجم بالایی از داده های رقومی پرتوسنجی پردازش، طبقه بندی و تحلیل، و با استفاده از روش های آماری، ناهنجاری از منطقه های زمینه جدا شدند. با بررسی های زمین شناسی و دورسنجی انجام شده در محدوده ی ناهنجاری های واقع در برگه ی ۱:۵۰۰۰۰ سلماس، تازه شهر و پیمایش های انجام شده در این محدوده، این نتیجه حاصل شد که واحدهای پرتوزای محدوده ی مطالعاتی بیش تر شامل گرانیت های وابسته به یک منطقه ی کششی درون صفحه ای و یا یک منطقه ی کششی پس از برخورد و رسوبات جوان منطقه است. با در نظر گرفتن اهمیت بالای لایه ی اطلاعاتی ژئوفیزیک هوایی در شناسایی و پی جویی عناصر پرتوزا، با تلفیق این نقشه ها با داده های ماهواره ای و زمین شناسی، منطقه های امیدبخش برای عناصر پرتوزا معرفی شدند، سپس اقدام به ارزیابی نهایی پتانسیل عناصر پرتوزای منطقه برای کنترل زمینی شد. با توجه به مقدار بالای اورانیم توده ی نفوذی گرانیت قوشچی و غنی شدگی بالای آن نسبت به نواحی دیگر، به نظر می رسد که ماگمای به وجود آورنده ی این توده ها، دارای مواد پرتوزای بالایی بوده و آن ها را با خود به سطح حمل کرده است، ولی شرایط لازم برای تشکیل ذخیره ی اورانیم وجود نداشته است.  

کلیدواژه ها

مدل سازی, عناصر پرتوزا, اورانیم و توریم, داده های اکتشافی, سلماس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.