ارزیابی اثر تابش دهی گاما بر ترکیب و غلظت اسیدهای آلی و ویتامین های محلول در آب میوه ی دو رقم زرشک ایرانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 38، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-38-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا برنجی اردستانی

پژوهشکده ی کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی

محمد علی سحری

گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده ی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

محسن برزگر

گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده ی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

عصاره­ ی دو رقم زرشک آبی (Berberis integerrima) و پلویی (Berberis vulgaris) در حلال آب، تاریکی، pH عدد ۳ و دمای ˚C ۲۵ تهیه شد. آثار تابش­ده ی گاما با دزهای ۰.۵، ۱، ۲.۵، ۵، ۷.۵ و kGy ۱۰ بر ترکیب و غلظت اسیدهای آلی و ویتامین­ های محلول در آب هر دو رقم بررسی شد. با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) در شاهد دو رقم، اسیدهای آلی اگزالیک، تارتاریک، کویینیک، مالیک، آسکوربیک، شیکیمیک، مالونیک، استیک، مالئیک، سوکسینیک و فوماریک اسید و ویتامین­ های C، B۵، B۶، B۱­، فولیک اسید، بیوتین و B۲ شناسایی شدند. در رقم آبی، ترکیبات استیک، آسکوربیک و مالونیک اسید و ویتامین­ های بیوتین، فولیک اسید و B۱ و در رقم پلویی مالیک، آسکوربیک و مالونیک اسید و ویتامین­ های B۱­، بیوتین و B۵ پرمقدار بودند. در دو رقم فوماریک اسید، در رقم آبی ویتامین B۵ و در رقم پلویی فولیک اسیدکم مقدارترین بودند. بعد از پرتوفراوری، در رقم آبی اسیدهای مالیک (kGy ۱۰)، استیک (kGy ۰.۵) و آسکوربیک (kGy ۱۰) و ویتامین­های B۵، بیوتین و B۱­ با دز kGy ۰.۵ و در رقم پلویی اسیدهای استیک (kGy ۰.۵)، سوکسینیک (kGy ۲.۵) و مالیک (kGy ۷.۵) و ویتامین­ های B۵ (kGy ۱۰)، B۱ (kGy ۱) و بیوتین (kGy ۱۰) پرمقدارترین بودند.

کلیدواژه ها

زرشک, اسیدهای آلی, ویتامین های محلول در آب, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC), پرتو گاما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.