مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب و نظریه گاتمن بر افزایش صمیمیت زناشویی و کاهش تعارضات زناشویی در زنان متاهل

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله روانشناسی اجتماعی، دوره: 6، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSCH-6-48_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 542
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اقبال زارعی

دانشیار، گروه روانشناسی و مشاوره، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

رضا برومند

دانشجوی دکتری، گروه مشاوره خانواده، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

مریم صادقی فرد

استادیار، گروه روانشناسی و مشاوره، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

سمانه نجارپوریان

استادیار، گروه روانشناسی و مشاوره، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

مهین عسکری

استادیار، گروه روانشناسی و مشاوره، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

چکیده

هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب و نظریه گاتمن بر افزایش صمیمیت زناشویی و کاهش تعارضات زناشویی در زنان متاهل بود. پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان متاهل دارای مشکلات زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی مهر جنوب شهر بندرعباس در سال ۱۳۹۵ بودند که از میان آنها ۴۵ نفر با روش نمونه گیری دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی (هر گروه ۱۵ نفر) جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای با یکی از روش های مشاوره گروهی (مبتنی بر نظریه انتخاب یا مبتنی بر نظریه گاتمن) آموزش دیدند. گروه ها پرسشنامه های صمیمیت زناشویی (والکر و تامپسون، ۱۹۸۳) و تعارضات زناشویی (ثنایی، ۱۳۸۷) را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها به کمک نرم افزار SPSS-۲۰ و با روش های تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی تحلیل شدند. نتایج نشان داد هر دو روش مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب و نظریه گاتمن بر افزایش صمیمیت زناشویی و کاهش تعارضات زناشویی در زنان متاهل موثر بودند. همچنین مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب در مقایسه با مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه گاتمن در افزایش صمیمیت زناشویی در زنان متاهل موثر بود، اما میان این دو روش در کاهش تعارضات زناشویی در زنان متاهل تفاوت معناداری وجود نداشت (۰۵/۰P< ). بنابراین مشاوران و درمانگران می توانند از هر دو روش به ویژه روش مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب برای مداخلات روانشناختی استفاده کنند.

کلیدواژه ها

مشاوره گروهی, نظریه انتخاب, نظریه گاتمن, صمیمیت زناشویی, تعارضات زناشویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.