ژئوشیمی و جایگاه تکتونوماگمایی گدازه های آندزیتی میوسن قزل داش داغی (شمال غرب مرند) آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 31، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-31-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل خان چوبان

کارشناسی ارشد، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

بهزاد حاج علی لو

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور ایران، ایران

محسن موید

استاد، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

محمدرضا حسین زاده

استاد، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مروت فرید آزاد

استادیار، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران

چکیده

در منطقه قزل داش داغی رخنمون قابل توجهی از فعالیت آتشفشانی میوسن با ترکیب آندزیتی به همراه نهشته های آذرآواری شامل توف، برش و آگلومرا وجود دارد. بافت این سنگ ها پورفیری تا میکرو پورفیری بوده و درشت بلور ها شامل پلاژیوکلاز، هورنبلند و اندکی بیوتیت است. منطقه-بندی بافت غربالی در دشت بلورهای پلاژیوکلاز این گدازه ها نشانه شرایط عدم تعادل حین انجماد ماگما است. این سنگ ها ماهیت کالک آلکالن دارند. ویژگی های ژئوشیمیایی گدازه های قزل داش داغی نظیر غنی شدگی LREE ها نسبت به HREEها و همچنین غنی شدگی عناصر LILE به همراه بی هنجاری های منفی Nb، Ti و P بیانگر وابستگی آنها به مناطق فرورانش است. این سنگ ها حاوی مقادیر بالای SiO۲، Sr، Sr/Y و La/Yb و مقادیر پایین تر Y، MgO و Yb نسبت به سنگ های آتشفشانی کالک آلکالن معمولی هستند و می تواند نشانگر ویژگی های آداکیتی گدازه ها باشد. بر پایه داده های ژئوشیمیایی این گدازه ها در اثر این گدازه ها در نتیجه ذوب بخشی پوسته اقیانوسی فرورانده شده ایجاد شده اند.

کلیدواژه ها

آداکیت , آندزیت , میوسن , مرند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.